in

„Ще ви разкажа за моя спасител“ – истории, уловили тревожността от средата на 20 век

Излезе от печат сборникът „Ще ви разкажа за моя спасител“ с творби, получили награди и номинации на Международния литературен ученически конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. Сборникът съдържа 30 разказа на млади автори от България, Словакия, Израел, Германия и Полша – забележителна колекция от истории, уловили цялата тревожност на времето от средата на 20 век, Втората световна война и Холокоста.

За да отговорят на темата и критериите на конкурса, младите разказвачи изписват и обобщават човешки характери и драми, възходи и падения, нищят и събират истории, в които действителното и въображаемото са напълно равностойни  – светът рязко се е променил, нищо не е както преди, на някои бъдещето е отказано, за други – то е въпрос на морал и съвест.

През 2021 година литературният конкурс за първи път излезе отвъд границите на България и бе обявен като международен. По темата „Ще ви разкажа за моя спасител“ разкази написаха 180 ученици от пет страни. Две комисии – за български и чуждестранни автори оцениха творбите и излъчиха най-добрите, събрани в едноименния сборник.

Изданието съдържа 256 илюстровани страници. То представя литературния конкурс от неговото възникване през 2013 г. досега, като поставя фокус върху последното, осмо издание, оценката на журито и на всички, помогнали за реализирането на голямата идея паметта да бъде съхранена и младежите вдъхновени за бъдещи литературни изяви –  дипломати, представители на държавната и местната власт, на образователните структури. Публикувани са и впечатления на финалисти.

През 2019 и 2020 година излязоха сборниците с разкази от първите седем издания на конкурса: „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, „Да обичаш, въпреки…“ и „Аз съм един от тях – българските праведници на света“, които Министерството на образованието определи като уникално учебно помагало за изучаването на история и литератури и го включи в националната кампания  „Час по достойнство“.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Печен свински джолан

Снимка: Instagram/tsinigerski

Васильовден – традиции и обичаи