Тартът е печен десерт, който се приготвя със смес от яйца, захар, мляко и брашно. Тази смес се пече, докато се превърне в хрупкав блат, а отгоре се добавя някакъв крем или шоколадов ганаш.
Рецептата, която ще ви предложим е за шоколадов тарт с популярния напоследък солен карамел. Соленият карамел всъщност е обикновен карамел, поръсен с малко морска сол. Този интересен вариант на карамела е създаден за пръв път от шоколатиер на име Анри Льо Ру преди повече от 3 десетилетия.
Необходими продукти:
За блата:
- 1/3 ч. какао на прах
- 2 с. л. захар
- 1/2 ч. л. сол
- 1 2/3 ч. брашно
- 3/4 ч. масло
- 1 жълтък
- 3 с. л. прясно мляко
За пълнежа:
- 1 1/2 ч. захар
- 6 с. л. масло
- 1/3 ч. сметана
- щипка сол
За шоколадовия ганаш:
- 120 грама черен шоколад
- 1/2 ч. сметана
- 2 с. л. масло
- малко морска сол
Начин на приготвяне:
Комбинирайте какаото, захарта, солта и брашното. Добавете маслото и разбъркайте добре.
Направете кладенче в центъра на полученото тесто и добавете жълтъка и млякото.
Размесете тестото, увийте го във фолио и сложете в хладилника за няколко часа.
Добре е да имате специална тавичка за тарт, която е с вълнообразни стени.
Разточете тестото и го прехвърлете в тавичката.
Притиснете го хубаво към дъното и към стените на формата. Ако остане излишно тесто, изрежете го с нож.
Надупчете блата с вилица, сложете алуминиево фолио и изсипете суров боб, който се използва като тежест, за да не се надигне тестото. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Тартът се пече около 15 минути с тежестта, след което се маха бобът и се пече още 18-20 минути.
Сложете захарта и 1/3 ч. вода на котлона. Гответе, докато сместа стане със златист цвят, около 10 минути. Махнете карамела от котлона и добавете маслото. Постепенно добавете сметаната, а накрая и солта.
След като карамелът се охлади, изсипете го върху готовия блат. Сложете в хладилника за около час, докато стегне добре.
Сложете шоколада, маслото и сметаната в термоустойчива купа и разтопете на водна баня.
Извадете тарта от хладилника, поръсете с малко морска сол и залейте с изстиналия шоколадов ганаш.
Декорирайте с пресни плодове и натрошени ядки.
-
Обичате ли солен карамел?
-
Да
-
Не
-