in

Шоколадов тарт със солен карамел

Тарт шоколад солен карамел

Тартът е печен десерт, който се приготвя със смес от яйца, захар, мляко и брашно. Тази смес се пече, докато се превърне в хрупкав блат, а отгоре се добавя някакъв крем или шоколадов ганаш.

Рецептата, която ще ви предложим е за шоколадов тарт с популярния напоследък солен карамел. Соленият карамел всъщност е обикновен карамел, поръсен с малко морска сол. Този интересен вариант на карамела е създаден за пръв път от шоколатиер на име Анри Льо Ру преди повече от 3 десетилетия.

Необходими продукти:

За блата:

  • 1/3 ч. какао на прах
  • 2 с. л. захар
  • 1/2 ч. л. сол
  • 1 2/3 ч. брашно
  • 3/4 ч. масло
  • 1 жълтък
  • 3 с. л. прясно мляко

За пълнежа:

  • 1 1/2 ч. захар
  • 6 с. л. масло
  • 1/3 ч. сметана
  • щипка сол

За шоколадовия ганаш:

  • 120 грама черен шоколад
  • 1/2 ч. сметана
  • 2 с. л. масло
  • малко морска сол

Начин на приготвяне:

Комбинирайте какаото, захарта, солта и брашното. Добавете маслото и разбъркайте добре.

Направете кладенче в центъра на полученото тесто и добавете жълтъка и млякото.

Размесете тестото, увийте го във фолио и сложете в хладилника за няколко часа.

Добре е да имате специална тавичка за тарт, която е с вълнообразни стени.

Разточете тестото и го прехвърлете в тавичката.

Притиснете го хубаво към дъното и към стените на формата. Ако остане излишно тесто, изрежете го с нож.

Надупчете блата с вилица, сложете алуминиево фолио и изсипете суров боб, който се използва като тежест, за да не се надигне тестото. Печете в предварително загрята на 180 градуса фурна. Тартът се пече около 15 минути с тежестта, след което се маха бобът и се пече още 18-20 минути.

Сложете захарта и 1/3 ч. вода на котлона. Гответе, докато сместа стане със златист цвят, около 10 минути. Махнете карамела от котлона и добавете маслото. Постепенно добавете сметаната, а накрая и солта.

След като карамелът се охлади, изсипете го върху готовия блат. Сложете в хладилника за около час, докато стегне добре.

Сложете шоколада, маслото и сметаната в термоустойчива купа и разтопете на водна баня.

Извадете тарта от хладилника, поръсете с малко морска сол и залейте с изстиналия шоколадов ганаш.

Декорирайте с пресни плодове и натрошени ядки.

Loading

  • Обичате ли солен карамел?

    Солен карамел
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Звезди роли

Филмовите роли, за които знаменитостите съжаляват

География на блаженството

„География на блаженството“ – вълнуващо пътуване през различни държави