Ризотото е италианско ястие, особено популярно в Северна Италия. Въпреки че на пръв поглед е просто ориз с различни добавки, ризото се приготвя по по-специфичен начин, за да добие кремообразната текстура, типична за това ясите.
За ризото се използва ориз арборио, който се вари в бульон, вместо във вода. След като ориза е сварен и другите продукти са сготвени, задължително се добавя настъргано сирене, обикновено пармезан.
Ето как да приготвите вкусно ризото с гъби:
Необходими продукти:
- 300 грама печурки
- 50 грама сушени манатарки
- 1 кубче зеленчуков бульон
- 2 с. л. зехтин
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 300 грама ориз арборио
- 175 мл бяло вино (1 чаша)
- 25 грама масло
- пресен магданоз
- 50 грама пармезан
Начин на приготвяне:
Залейте сушените манатарки с 1 литър гореща вода. Накиснете ги за 20 минути.
Натрошете бульона в гореща вода.
Запържете нарязаните на ситно лук и чесън в зехтин за около 5 минути.
Добавете нарязаните печурки, както и манатарките, овкусете със сол и черен пипер и гответе около 10 минути.
Запържете и ориза за около минута. Добавете бялото вино и оставете да заври, за да се изпари алкохола.
Добавете 1/4 от бульона. Оставете да се готви и разбърквайте често.
Когато оризът поеме течността, добавете още бульон и така, докато свърши и ориза се свари.
Махнете тигана от котлона, добавете маслото и пармезана и разбъркайте.
Накрая поръсете с пресен магданоз.
-
Приготвяте ли ризото вкъщи?
-
Да
-
Не
-