in

Ризото с гъби

Ризотото е италианско ястие, особено популярно в Северна Италия. Въпреки че на пръв поглед е просто ориз с различни добавки, ризото се приготвя по по-специфичен начин, за да добие кремообразната текстура, типична за това ясите.

За ризото се използва ориз арборио, който се вари в бульон, вместо във вода. След като ориза е сварен и другите продукти са сготвени, задължително се добавя настъргано сирене, обикновено пармезан.

Ето как да приготвите вкусно ризото с гъби:

Необходими продукти: 

  • 300 грама печурки
  • 50 грама сушени манатарки
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 300 грама ориз арборио
  • 175 мл бяло вино (1 чаша)
  • 25 грама масло
  • пресен магданоз
  • 50 грама пармезан

Начин на приготвяне:

Залейте сушените манатарки с 1 литър гореща вода. Накиснете ги за 20 минути.

Натрошете бульона в гореща вода.

Запържете нарязаните на ситно лук и чесън в зехтин за около 5 минути.

Добавете нарязаните печурки, както и манатарките, овкусете със сол и черен пипер и гответе около 10 минути.

Запържете и ориза за около минута. Добавете бялото вино и оставете да заври, за да се изпари алкохола.

Добавете 1/4 от бульона. Оставете да се готви и разбърквайте често.

Когато оризът поеме течността, добавете още бульон и така, докато свърши и ориза се свари.

Махнете тигана от котлона, добавете маслото и пармезана и разбъркайте.

Накрая поръсете с пресен магданоз.

  • Приготвяте ли ризото вкъщи?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 евтини и красиви места за почивка

Вселената пази гърба ти!