in

Ризото с гъби

Ризотото е италианско ястие, особено популярно в Северна Италия. Въпреки че на пръв поглед е просто ориз с различни добавки, ризото се приготвя по по-специфичен начин, за да добие кремообразната текстура, типична за това ясите.

За ризото се използва ориз арборио, който се вари в бульон, вместо във вода. След като ориза е сварен и другите продукти са сготвени, задължително се добавя настъргано сирене, обикновено пармезан.

Ето как да приготвите вкусно ризото с гъби:

Необходими продукти: 

  • 300 грама печурки
  • 50 грама сушени манатарки
  • 1 кубче зеленчуков бульон
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 глава лук
  • 2 скилидки чесън
  • 300 грама ориз арборио
  • 175 мл бяло вино (1 чаша)
  • 25 грама масло
  • пресен магданоз
  • 50 грама пармезан

Начин на приготвяне:

Залейте сушените манатарки с 1 литър гореща вода. Накиснете ги за 20 минути.

Натрошете бульона в гореща вода.

Запържете нарязаните на ситно лук и чесън в зехтин за около 5 минути.

Добавете нарязаните печурки, както и манатарките, овкусете със сол и черен пипер и гответе около 10 минути.

Запържете и ориза за около минута. Добавете бялото вино и оставете да заври, за да се изпари алкохола.

Добавете 1/4 от бульона. Оставете да се готви и разбърквайте често.

Когато оризът поеме течността, добавете още бульон и така, докато свърши и ориза се свари.

Махнете тигана от котлона, добавете маслото и пармезана и разбъркайте.

Накрая поръсете с пресен магданоз.

  • Приготвяте ли ризото вкъщи?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

10 евтини и красиви места за почивка

Вселената пази гърба ти!