in

ЛюбовЛюбов

Вселената пази гърба ти!

Всеки от нас иска да го чуе, нали? Това уверение, граничещо с грандиозно метафизично прозрение, че Вселената е неизменно на наша страна – дори когато изобщо, ама изобщо не изглежда така… Посланието всъщност е древно, съществува в много притчи и различни религии. Последните 10-15 години обаче то се е превърнало в истинска маркетингова мантра, върху която се крепи огромна индустрия.

Индустрията на вашето щастие.

Която, парадоксално, е печеливша само ако сте хронично нещастни и продължавате да се нуждаете от още и още утешителна „продукция“…

Сякаш никога досега толкова много автори, инструктори, „лайф коучове“, лектори от всякакво естество и калибър не са били тъй заинтересовани от това да се почувствате превъзходно… срещу съответната цена и не задълго, разбира се, иначе би изчезнала пазарната ниша. И сякаш (също така) никога досега човекът в постмодерното общество не се е усещал толкова сам, объркан, изплашен и готов с отворени обятия да прегърне всеки съвет за духовно изцеление и всяка неясна надежда.

Бизнесът, процъфтяващ върху тревогите и страховете ни, е за много милиарди, но въпреки всичко посредствено, което бълва, понякога в тази ниша се пръкват наистина добри образци.

Ето, книгата и филмът „Яж, моли се и обичай“ са вече част от попкултурното ни наследство и никой не може да отрече точните литературни и кинематографични попадения в тях. Шапки долу за писателката Елизабет Гилбърт – момичето от Кънектикът успя да се задържи 180 седмици в списъка с бестселъри на „Ню Йорк Таймс“ с този роман! Но когато автор след автор започне (най-често без нейния литературен талант и дори без сюжет, а с дидактични и измамно интимни текстове) да ни отправя сходни послания, облечени в разнородни преживявания и думи, усещането за дежа вю и дори за досада е неизбежно.

„Вселената пази гърба ти“ на издателство „Лайфтайм“, за която слушам хвалебствия и въздишки от есента, но едва сега разгърнах под приятелски натиск, е всъщност едно доста приятно четиво, подходящо за ленива, задушевна вечер с чаша вино и запалена свещ за разкош!

Аз лично разглеждам подобни книги като лайфстайл аксесоари за едно лежерно разпускане без претенции за някаква литературна или автентична психологическа стойност. Книгата няма да ти каже нищо ново, но поне ще внесе доза успокояващ уют. Авторката Габриел Бърнстейн разказва с онази типична американска прямота лоши преживелици от своето минало, после обяснява „на ушенце“ как е успяла да ги преодолее и, разбира се, дава с охота съвети. Които сме чели вече в десетки други книги за духовно израстване, изцеление и оцеляване.

Пак казвам: някак комфортно е отново да прочетеш, че вселенската енергия е на твоя страна, че страхът може да се превърне във вяра, че любовта е движеща сила, а увереността и медитацията разчистват пътя към онова, което желаеш…

Да, ти имаш скрита сила, а препятствията са само отклонения в правилната посока. Вселената ти пази гърба, човече!

Все красиви клишета, от които всички имаме нужда понякога (така, както децата обичат да слушат една и съща приказка до щастливия й финал) – защото разтоварват изнервените ни мозъци и защото със сигурност в тях има много истина. Де да можеше обаче да не сме ги чели отново и отново, отново и отново… Но с книгите е като с кутиите шоколадови бонбони – никога не знаеш какво ще ти се падне вътре, ако перифразираме думите на любимия ни Форест Гъмп.

Разбира се, авторката се оказва (както и други радетелки за нашето щастие като Мари Форлео, например) близка приятелка на въздесъщата телевизионна водеща Опра Уинфри. Също така една от топ видеоблогърите в YouTube и звездно присъствие в списъка на списание Forbes за жени „с най-добър брандинг“ – да, определено Бърнстейн е направила от себе си марка! Досущ като ред други книги от индустрията на щастието, „Вселената пази гърба ти“ е стигнала и до номер 1 в класацията с бестселъри на „Ню Йорк Таймс“. И (съвсем предвидимо) Бърнстейн е нещо като личен гуру на всякакви знаменитости, успявайки да затвори маркетинговия кръг с международни лекции и всевъзможни курсове.

Накратко: нищо ново под слънцето, но приятна занимавка, ако искате да убиете няколко часа.

И ако още не сте повярвали достатъчно в себе си, та трябва някой друг да ви каже колко са скъпоценни мечтите ви.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

6 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Ризото с гъби

По-слабо лице чрез магията на грима