Тако е традиционно мексиканско ястие, състоящо се от царевична или пшенична тортила, сгъната като джоб и напълнена с някаква плънка. Пълнежът на такото може да бъде най-различен- говеждо, свинско, пилешко, морски дарове, боб, зеленчуци, сирене. Обикновено се добавя и гуакамоле, салца, заквасена сметана, чили и различни зеленчуци.
Такос са улична храна, популярна по целия свят. Смята се, че предшества пристигането на испанците в Мексико. Има антропологични доказателства, че коренното население, живеещо в района на Мексиканската долина, се хранело с такос, пълни с малки рибки.
Пишейки по времето на испанските конкистадори, Бернал Диас дел Кастило документира и първия тако празник.
Такосите с месо са по-популярни и често срещани от тези с морски дарове и риба, но ако обичате морски дарове, тези такоси със скариди много ще ви допаднат. Освен това са подходящи за феновете на лютото, тъй като са доста пикантни.
Ето как да ги приготвите:
Необходими продукти:
- 1 килограм големи скариди
- 2 с.л. масло от авокадо
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1 ч.л. пушен червен пипер
- ½ ч.л. кимион
- 1 ч.л. лют червен пипер
- сол и черен пипер
- 16 царевични тортили
За салатата:
- 2 чаши зеле
- 2 чаши червено зеле
- 2 с.л. сок от лайм
- 1 ч.л. мед
За крема от авокадо:
- 2 броя авокадо
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. зехтин
- 2 с.л. оцет
- 2 с.л. сок от лайм
Начин на приготвяне:
Нарежете двата вида зеле на ситно и ги комбинирайте в голяма купа. Добавете сока от лайм, меда и овкусете със сол и черен пипер.
Оставете салатата настрана и направете крема от авокадо, като махнете костилките и обелките на авокадото и го сложите в чопъра, заедно с чесъна, малко кимион, малко лют червен пипер, 2 с.л. сок от лайм, 2 с.л. оцет и малко зехтин. Блендирайте до получаване на гладка смес.
В малка купа комбинирайте чесъна на прах, пушения червен пипер, ½ чаена лъжичка кимион, червения пипер, малко сол и черен пипер. Почистете скаридите и ги сложете в подправките, за да се овкусят.
Загрейте маслото от авокадо в тиган и когато се затопли, добавете скаридите. Гответе по 2-3 минути от всяка страна.
Напръскайте царевичните тортили със спрей за готвене и ги сложете в тиган с незалепващо покритие за 2-3 минути. По този начин ще омекнат и ще можете да ги сгънете.
Във всяка питка сложете по малко от салатата, малко от крема и 2-3 скариди.
-
Обичате ли тако?
-
Да
-
Не
-