in

Пикантни такос със скариди

Такос със скариди

Тако е традиционно мексиканско ястие, състоящо се от царевична или пшенична тортила, сгъната като джоб и напълнена с някаква плънка. Пълнежът на такото може да бъде най-различен- говеждо, свинско, пилешко, морски дарове, боб, зеленчуци, сирене. Обикновено се добавя и гуакамоле, салца, заквасена сметана, чили и различни зеленчуци.

Такос са улична храна, популярна по целия свят. Смята се, че предшества пристигането на испанците в Мексико. Има антропологични доказателства, че коренното население, живеещо в района на Мексиканската долина, се хранело с такос, пълни с малки рибки.

Пишейки по времето на испанските конкистадори, Бернал Диас дел Кастило документира и първия тако празник.

Такосите с месо са по-популярни и често срещани от тези с морски дарове и риба, но ако обичате морски дарове, тези такоси със скариди много ще ви допаднат. Освен това са подходящи за феновете на лютото, тъй като са доста пикантни.

Ето как да ги приготвите:

Необходими продукти:

  • 1 килограм големи скариди
  • 2 с.л. масло от авокадо
  • 1 ч.л. чесън на прах
  • 1 ч.л. пушен червен пипер
  • ½ ч.л. кимион
  • 1 ч.л. лют червен пипер
  • сол и черен пипер
  • 16 царевични тортили

За салатата:

  • 2 чаши зеле
  • 2 чаши червено зеле
  • 2 с.л. сок от лайм
  • 1 ч.л. мед

За крема от авокадо:

  • 2 броя авокадо
  • 2 скилидки чесън
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. оцет
  • 2 с.л. сок от лайм

Начин на приготвяне:

Нарежете двата вида зеле на ситно и ги комбинирайте в голяма купа. Добавете сока от лайм, меда и овкусете със сол и черен пипер.

Оставете салатата настрана и направете крема от авокадо, като махнете костилките и обелките на авокадото и го сложите в чопъра, заедно с чесъна, малко кимион, малко лют червен пипер, 2 с.л. сок от лайм, 2 с.л. оцет и малко зехтин. Блендирайте до получаване на гладка смес.

В малка купа комбинирайте чесъна на прах, пушения червен пипер, ½ чаена лъжичка кимион, червения пипер, малко сол и черен пипер. Почистете скаридите и ги сложете в подправките, за да се овкусят.

Загрейте маслото от авокадо в тиган и когато се затопли, добавете скаридите. Гответе по 2-3 минути от всяка страна.

Напръскайте царевичните тортили със спрей за готвене и ги сложете в тиган с незалепващо покритие за 2-3 минути. По този начин ще омекнат и ще можете да ги сгънете.

Във всяка питка сложете по малко от салатата, малко от крема и 2-3 скариди.

Loading

  • Обичате ли тако?

    Такос
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Красота звезди

Тайните за красота на звездите

ива стоянова

Журналистката Ива Стоянова издаде първия си роман