in

ЛюбовЛюбов

Кюфтета с доматен сос

Кюфтетата са ястие, което се яде почти по целия свят, като има хиляди варианти. В Швеция и Италия се правят малки кюфтенца – шведските кюфтета се сервират със сос Грейви и картофи, а в Италия те са допълнение към пастата. В Сърбия и Македония кюфтетата са доста големи и обикновено имат плънка от гъби, кашкавал, лук и други.

Няма точна информация кога се е появило това ястие или къде, но има древна римска готварска книга, която съдържа рецепти, наподобяващи кюфтета.

Кюфтетата с доматен сос са класика и са много вкусни. Ето как да ги приготвите:

Необходими продукти: 

  • 4 скилидки чесън
  • 1 дафинов лист
  • 2 с. л. зехтин
  • 1 консерва домати (около 800 мл)
  • 2 филийки хляб
  • 60 мл мляко
  • 450 грама кайма
  • 150 грама настърган пармезан
  • 1/4 ч. магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • риган

Начин на приготвяне: 

Запържете чесъна, дафиновия лист и малко червен пипер в зехтин. Добавете доматите и оставете соса да ври около 30 минути. Когато е готов, подправете със сол и черен пипер.

Накиснете хляба в млякото. Добавете каймата, подправките, пармезана и магданоза и омесете добре с ръце.

Оформете кюфтенца от сместа, като слагате малко зехтин на ръцете си, за да не ви лепне.

Сложете кюфтетата в доматения сос, сложете капак и гответе около 10 минути. След това махнете капака и гответе още 10 минути.

Loading

  • Кюфтета с доматен сос или кюфтета с бял сос предпочитате?

    • С доматен сос
    • С бял сос

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Флоренция- шедьовърът на Италия

Личната история на Богдана Карадочева и Стефан Димитров