Кюфтетата са ястие, което се яде почти по целия свят, като има хиляди варианти. В Швеция и Италия се правят малки кюфтенца – шведските кюфтета се сервират със сос Грейви и картофи, а в Италия те са допълнение към пастата. В Сърбия и Македония кюфтетата са доста големи и обикновено имат плънка от гъби, кашкавал, лук и други.
Няма точна информация кога се е появило това ястие или къде, но има древна римска готварска книга, която съдържа рецепти, наподобяващи кюфтета.
Кюфтетата с доматен сос са класика и са много вкусни. Ето как да ги приготвите:
Необходими продукти:
- 4 скилидки чесън
- 1 дафинов лист
- 2 с. л. зехтин
- 1 консерва домати (около 800 мл)
- 2 филийки хляб
- 60 мл мляко
- 450 грама кайма
- 150 грама настърган пармезан
- 1/4 ч. магданоз
- сол
- черен пипер
- червен пипер
- риган
Начин на приготвяне:
Запържете чесъна, дафиновия лист и малко червен пипер в зехтин. Добавете доматите и оставете соса да ври около 30 минути. Когато е готов, подправете със сол и черен пипер.
Накиснете хляба в млякото. Добавете каймата, подправките, пармезана и магданоза и омесете добре с ръце.
Оформете кюфтенца от сместа, като слагате малко зехтин на ръцете си, за да не ви лепне.
Сложете кюфтетата в доматения сос, сложете капак и гответе около 10 минути. След това махнете капака и гответе още 10 минути.
-
Кюфтета с доматен сос или кюфтета с бял сос предпочитате?
-
С доматен сос
-
С бял сос
-