in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СладкоСладко

Флоренция- шедьовърът на Италия

Флоренция е главният град в известния италиански регион Тоскана. Това е един от най-посещаваните градове в Италия и едно от най-красивите места в страната.

Флоренция е основана през 59 г. пр. н. е. от император Юлий Цезар. Той нарича римското селище Флорентия и използва района като голям лагер на римската армия.

По-късно Флоренция пада под византийска власт и населението е само около 1000 души. През 10 век започва възраждането на града и той бързо се разраства.

В продължение на 3 века, Медичите са управлявали Флоренция и по-късно голямата част от Тоскана. Семейство Медичи е банкерско семейство, което помага на Флоренция да достигне своя растеж. По това време градът се превръща в интелектуалното и културно сърце на Европа.

Има период, в който Флоренция е столица на Италия, но не след дълго столица става Рим. Днес градът е много добре развит, туризмът е особено важна част от икономиката, а Флоренция предлага много на туристите – красива архитектура, богата история, изкуство и красиви местенца.

За разлика от повечето италиански градове, Флоренция е доста чисто място. Целият град е като един голям музей и е включен в списъка на ЮНЕСКО за световно наследство. Много от забележителностите са на пешеходно разстояние, а за тези, които са по-отдалечени, има добре уреден градски транспорт.

Катедралата „Санта Мария дел Фиоре“

„Санта Мария дел Фиоре“ е най-голямата църква във Флоренция и една от най-известните забележителности. Катедралата е строена в продължение на 170 години, а в създаването й участват най-малко 6 архитекти. „Санта Мария дел Фиоре“ е построена на мястото на старата катедрала „Санта Репарата“, която към края на 13 век започнала да се руши и да става прекалено малка за разрастващото се население.

Катедрала „Санта Мария дел Фиоре“ била най-голямата в Европа за времето си, а днес е на 5-то място. Куполът й е висок 115 метра, а сградата е едно от най-забележителните неща в града. Катедралата е резултат от усилията и таланта на няколко покления художници и архитекти.

Вътрешността на катедралата е отворена за посещения, но ако искате да разгледате терасите на покрива, купола, музеите и други, трябва да си купите билети.

Галерия Уфици

Уфици е световноизвестна галерия. Някога това е било дворец, собственост на Медичите. През 18-ти век е дарена на Флоренция. Галерията е разположена на първите 2 етажа от двореца и могат да се видят впечатляващи картини и класически скулптури. Там се съхраняват абсолютни шедьоври на известни италиански художници особено от периода от 14-ти век до Ренесанса. Изложени са произведения на Джото, Леонардо да Винчи, Тициан, Ботичели, Рафаело, Микеланджело и много други.

В Уфици можете да видите развитието на флорентинското изкуство до Готиката до Ренесанса. Билетът за галерията е на цена от 28 евро.

Мостът Понте Векио

„Старият мост“ на италиански е най-известният мост във Флоренция и несъмнено една от най-известните забележителности. Той се намира точно до галерията.

Мостът първоначално е изработен от дърво и камък и пресича река Арно в най-тясната й точка. По-късно правят моста по-стабилен. Понте Векио няколко пъти е разрушаван от бурните води на река Арно. След реконтрукцията през 1345 г. придобива сегашния си вид и са създадени 43 магазинчета. Тогавашните закони не позволявали на търговците и занаятчийте да строят върху тротоара, затова магазинчетата са подсигурени с дървени подпори и изглеждали така, сякаш висят във въздуха.

Над магазинчетата има спеациален коридор- коридор „Васари“, който е проектиран от известния архитект Васари, а предназначението му е било Козимо I де Медичи да може да преминава безопасно и спокойно от Уфици до двореца Пити.

Херцогът се оплаква от неприятните миризми, които се носят от магазинчетата и поради тази причина повечето магазини са дадени на златари. И до ден днешен, на моста Понте Векио се продават предимно бижута.

По време на Втората световна война, мостът Понте Векио е единственият оцелял мост след нападенията на нацистите.

Дворецът Пити

Дворецът Пити е най-големият дворец във Флоренция. Посещението е наистина много приятно изживяване. Там се намират някои от основните музеи в града – музей на среброто, музей на порцелана, музей на каретите, галерия на костюма, галерия за съвременно изкуство и други.

В Пити се намират и градините Боболи. Известният парк е една от най-красивите атракции във Флоренция. Градините са украсени със статуи, декоративни елементи от камък, фонтани и всичко това е заобиколено от вековни дървета. Градините Боболи са като едно райско кътче в сърцето на Флоренция.

Палацо Векио

Палацо Векио или Старият дворец е една от най-значимите сгради във Флоренция с отличителните белези на готическата архитектура. През годините в тази сграда са се помещавали Министерството на външните работи, Палатата на депутатите, била е и резиденция на Медичите, а днес е сградата на общината. Вътре има различни стаи – Залата на лилиите, Стаята на стихиите, Зала на петстотинте и други.

Има още много катедрали, дворци, галерии и музеи, които можете да разгледате. След като посетите този красив град, със сигурност ще се влюбите още повече в Италия.

Loading

  • Посещавали ли сте Флоренция?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

4 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

7 техники от молекулярната кухня

Кюфтета с доматен сос