in

Коледен плодов кекс

Плодовият кекс съществува от древни римски времена. Тогава се е правел от кедрови ядки, ечемичена каша, семена от нар, стафиди и медено вино. В някои страни, като Англия например, плодовият кекс е традиционен десерт за коледните празници.

В този тип кексове се слагат различни сушени плодове- стафиди, фурми и други. Вижте как да приготвите вкусен коледен плодов кекс:

Необходими продукти:

  • 400 грама стафиди
  • 100 грама захаросани череши
  • 100 грама захаросани портокалови резени
  • 80 грама захаросан джинджифил
  • 200 мл бренди
  • 2 ч. брашно
  • 1 ч. л. джинджифил
  • 250 грама масло
  • 1 ч. кафява захар
  • 4 яйца
  • 2 с. л. мармалад

Начин на приготвяне:

Сложете сушените и захаросаните плодове в купа. Добавете 1 ч. бренди и сложете в хладилника за няколко часа.

Разбийте маслото и захарта с миксера. Добавете яйцата едно по едно, като не спирате да разбърквате. Добавете мармалада и 1 с. л. брашно и разбъркайте.

Постепенно добавете останалото брашно.

Добавете накиснатите плодове към тестото.

Изспете сместа във форма за кекс и я ударете няколко пъти от плота, за да се разбъркат добре плодовете.

Печете в предварително загрята на 150 градуса фурна около 3 часа. Проверявайте с клечка за зъби дали кексът е готов.

Когато го извадите, полейте с останалото бренди и поръсете с пудра захар.

Loading

  • Бихте ли изпробвали тази рецепта?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кажете „ДА“ на следобедната дрямка

Снимка: Сиела

„Коледа завинаги“ – стопляща история за любов с вкус на канелени кифлички