Тортичките на клечка или т.н. „кейк попс“ станаха много популярни в последно време. Представляват малки тортички във формата на близалки или във формата на сладолед. Сместа за тези сладкиши се приготвя от блат за торта или натрошени бисквити, които се разбъркват с крем, оформят се в желаната форма и се потапят в шоколад или друга глазура.
Тези сладкиши са много популярни за различни партита и са неизменна част от всеки сладък бар. Сладките барове са специални кътчета на празненставата, където са подредени различни сладки, бонбони, кексчета и т.н.
Ако ви предстои да организирате празнество вкъщи или просто искате да приготвите по-интересен десерт, вижте как да приготвите кейк попс. Има два варианта за приготвянето на тези сладкиши. Единият е с блат за торта, а другият с бисквити:
Рецепта с блат за торта
Необходими продукти:
- 175 грама масло
- 250 грама пудра захар
- 2 ч.л. ванилия
- 2 яйца
- 100 грама брашно
- 1 с.л. мляко
- 200 грама шоколад
Начин на приготвяне:
Разбийте 100 грама масло, 100 грама пудра захар и 1 ч.л. ванилия до получаване на кремообразна смес. Добавете яйцата едно по едно, а след това брашното.
Изсипете сместа в намазнена тавичка и печете около 20 минути на 180 градуса.
Оставете блата да се охлажда и направете крема. Разбийте останалото масло, останалата захар, ванилията и млякото с миксер.
Натрошете блата на трохи, добавете крема и разбъркайте.
Оформете топчета от тази смес, наредете ги в тава върху хартия за печене, сложете по една клечка във всяко топче и ги сложете в хладилника за около час.
Разтопете шоколада на водна баня и потопете всяка „близалка“ в него.
Поръсете със захарни пръчици и декорирайте.
Рецепта с бисквити
Необходими продукти:
- 400 грама захарни или маслени бисквити
- 250 грама крема сирене
- 250 грама шоколад (бял, млечен, розов)
- клечки
- захарни пръчици
Начин на приготвяне:
Натрошете бисквитите на ситно и ги смесете с крема сиренето.
Оформете около 20 топчета от тази смес и ги наредете върху хартия за печене.
Сложете една клечка във всяко топче и оставете в хладилника за около 20 минути.
Докато чакате, разтопете шоколада на водна баня.
Потопете всяко от топчетата в разтопения шоколад и наредете отново в тавата.
Поръсете със захарни пръчици и сложете тортичките в хладилника, за да стегнат.
-
Опитвали ли сте кейк попс?
-
Да
-
Не
-