Веган десертите са важна част от кулинарния свят и има защо. Трудно е да повярваме колко вкусни десерти могат да се приготвят без никаква захар, но е факт. Веган десертите могат да бъдат едновременно много вкусни и красиви, какъвто е този веган чийзкейк с малини и кашу.
Необходими продукти:
За блата:
150 гр. печени слънчогледови семки, бадеми или орехи
35 гр. какаови зърна
250 гр. фурми, без костилки
2 с. л. какао на прах
1/4 ч. л. морска сол
За пълнежа:
300 гр. сурово кашу
3 с. л. прясно изцеден лимонов сок
1 ч. л. ванилия
125 мл кокосово масло
125 мл мед
щипка морска сол
1 1/2 ч. ч. малини
За декорацията:
1 ч. ч. малини
Начин на приготвяне:
Сложете слънчогледовите семки или ядките, какаовите зърна, какаото на прах и фурмите в чопър или кухненски робот и блендирайте, докато се получи гладка и фина смес. Можете да тествате, като вземете малко количество от сместа в ръцете си и се опитате да направите топче. Ако сместа се разпада, защото е твърде суха, добавете още фурми. Ако пък е твърде влажна, добавете още ядки.
Изсипете сместа във форма с подвижно дъно. Притиснете я към дъното на формата, можете да използвате чаша или бутилка с равно дъно, за да я притиснете добре.
Разтопете кокосовото масло и меда на бавен огън. Добавете ванилията и разбъркайте.
Сложете в блендера всички съставки за пълнежа, без малините, и блендирайте до получаване на гладка смес. Заделете малко от пълнежа и го оставете настрани.
Изсипете останалия пълнеж върху подготвения блат и загладете с шпатула.
Към заделения пълнеж добавете малините и блендирайте отново.
Изсипете и тази смес върху чийзкейка.
С помощта на нож можете да направите различни форми от втория слой пълнеж.
Сложете чийзкейка във фризера. Хубаво е да престои поне 8 часа.
Извадете чийзкейка 30 минути преди да го сервирате и декорирайте с малините.
-
Опитвали ли сте веган десерт?
-
Да
-
Не
-