in

Деменцията – хванете я навреме

Деменцията убива 125 жени всеки ден и през 2020 г. е причинила повече смъртност при представителките на нежния пол отколкото COVID-19, съобщи неотдавна британският вестник „Експрес“. Според изданието тази болест, която продължава да се разпространява с бързи темпове в последните години, е по-съществено повлияна от изолацията заради пандемията. Това е така, защото тъкмо изолацията може значително да ускори загубата на мозъчни клетки, а от там – и загубата на памет. Затова намаляването или липсата на социална комуникация още повече влошава състоянието на болните, предупреждава британската невроложка д-р Имер Максуийни.

Според нея хора, които са имали леки симптоми на деменция в началото на локдауна, могат да влошат значително състоянието си в резултат от липсата на социално общуване. Изданието цитира изследване от 2019 г., проследило повече от 10 000 души. Проучването установило, че тези, които се срещат с приятели всеки ден след 60–ата година са с до 12 % по-малка вероятност да развият деменция, в сравнение с връстниците си, които общуват с един или двама другари веднъж на няколко месеца.

Любопитно е, че редовната среща дори с най-близки роднини, не може да замести активните социални контакти. Учените си обясняват този феномен с факта, че когато се срещат с приятелите си, възрастните хора използват активно мозъка си за връщане към спомени и за много по-интензивно говорене, отколкото в обичаната семейна среда. Научното обяснение е, че социалните контакти провокират така наречения „когнитивен резерв“.

Учените също вярват, че повече от 30 % от риска за деменция се дължат на фактори, свързани с начина на живот, а те, от своя страна, могат да бъдат значително подобрени. Поддържането на добро ментално здраве е един от тези фактори. Безпокойството, напрежението и депресията, носят значителен риск за развитието на деменция. „Има връзка между социализирането и намаляването на риска от Алцхаймер. Най-непосредственият резултат от активното общуване е намаляване на тревожността и лошото настроение. Те от своя страна стопират деменцията“, обяснява д-р Максуийни.

Социалното поведение оказва непосредствено влияние върху здравното състояние. Когато се социализираме, смята експертката, това води до редица странични ползи, които също носят добавена стойност. Доброволчеството, посещението на клубове и църкви, ходенето на кино и театър, активното следене на събитията, води до активиране на клетки в мозъка, а това не им позволяват да „залиняват“. „Повечето от тези дейности са свързани и с предварителна подготовка и планиране, което от своя страна добавя още ползи за мозъка. Нашият мозък е мускул и като всеки друг мускул в тялото, ако не го използвате, ще го загубите“, казва д-р Максуийни.

Тя смята, че дигиталната революция не помага много на хората, застрашени от деменция, макар че общуването с компютъра и телефона активират определени центрове в мозъка. „Писането на съобщения и имейли обаче далеч не заменя цялата палитра от емоции, които ни обхващат, когато общуваме с хора. Затова е по-добре да вдигнем телефона и да се обадим на някого, отколкото да му пратим съобщение“, съветва специалистката.

Учените предупреждават, че и начинът на хранене има огромно значение за забавянето на стареенето на мозъка. Някои смятат, че т. н. средиземноморска диета може да помогне много. Макар, че тя варира по страни и региони, в нея има общи неща, които могат да подпомогнат мозъкът ни да остане по-дълго млад. Приемането на зеленчуци, плодове, ядки, бобови, пълнозърнести, риба и зехтин са сред най-често препоръчваните от учените, както и намаляването на месото и млечните продукти.

Изданието Harvard Health цитира проучване на Националния институт по здравето в САЩ, което оценило начина на живот на 7750 участници за период от 5 до 10 години. Участниците попълвали въпросници, за да определят своите хранителни навици, а заедно с това – минали и тестове за развитието на своята памет, езикови учения и концентрация при разговор по телефона.

Оказало се, че рибата е най-важният фактор за намаляване на риска от когнитивен срив. Зеленчуците били втората най-добра храна, а всички останали, показали незначителни ефекти. Защо риба? „Рибата е важен източник на Омега-3 мазнини, които съществуват в мембраните на мозъчната тъкан“, пише сп. Frontiers in Ageing Neuroscience.

Британската сърдечна фондация добавя, че ако избягвате 5 храни ще увеличите лимита на  живот на своя мозък. Това са пържена храна и сирене, червено месо, сладкиши и масло – не повече от една чаена лъжичка на ден.

Разбира се, нищо от изброените по-горе неща, няма да ви помогнат напълно, ако не се упражнявате редовно. „Движението е едно от най-добрите неща, които можете да направите, за да редуцирате своя риск от деменция“, съобщават от Alzheimer’s Society. Според изследователите упражненията, които увеличават сърдечния ритъм за хора над средната възраст, водят до подобряване на мисълта и паметта и редуцират риска от деменция. Експертите обобщават резултатите от 11 изследвания, които доказват, че редовните упражнения могат значително да намалят риска от развитието на деменция с около 30 %, а от Алцхаймер с цели 45 %.

Loading

  • Намаляха ли значително социалните ви контакти заради пандемията?

    • Young woman checking contact tracing app on mobile smartphone
      Не
      Young woman checking contact tracing app on mobile smartphone
    • Loneliness
      Да
      Loneliness

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Червената панделка“ от Люси Адлингтън

Веган чийзкейк с малини и кашу