in

„Мер от Ийсттаун“ – сериалът, който разби американската мечта

Снимка: HBO
Снимка: HBO

Сплотените общества са характерни за малките населени места. За живота в едно такова разказва сериалът на НВО „Мер от Ийсттаун“ с Кейт Уинслет, позната ни от „Титаник“, в главната роля. Сериалът ни отвежда в щата Пенсилвания, за да разкаже историята на един детектив, който се бори не само с пъзелите на престъпления, но и на собствения си живот. Отраснала в Ийсттаун, Мер Шиън работи там като сержант-следовател. Малкото градче поставя пред нея всякакви случаи – от оплаквания за воайорство през зависимости и семейни свади до изчезвания и убийства.

На пръв поглед „Мер от Ийсттаун“ изглежда като класически криминален сериал, но не след дълго става ясно, че е нещо много повече от това. Ийсттаун е малък град – сив, беден, изтъкан от мизерия, клюки, интриги, безизходица, упадък, убийства, насилие над деца, дрога, лични и обществени кризи, нетолерантност, физическо насилие. Може да обобщим всичко като тотален разпад на американското общество, което не се справя със зачестилите раждания от непълнолетни, с наркотиците, с агресията.

Кейт Уинслет в ролята на Мер е изключителна и толкова автентична, че няма как да не й повярваш – и за болката след загубата на дете, през която преминава, но успешно прикрива, и за справедливостта, към която се стреми, дори с цената да нарани най-близките си хора. Мер е жена, движеща се уверено в коловоза на наложения й за живеене живот след загубата на сина й (самоубил се наркоман), след последвалия развод със съпруга й, посветена на отглеждането на внука си и изправена пред борба за попечителство с майката (бившата на сина й, прясно излязла от клиника за наркозависими).

Кейт Уинслет със сигурност е и причината толкова много да се говори за „Мер от Ийсттаун“, че успехът на „Отмяната“ с Хю Грант и Никол Кидман някак отшумя. Сравняват сериала с „Щастливата долина“ на Сали Уейнрайт заради дълбокото му разбиране, че реалният живот, особено за жените на средна възраст, с натрупаните тонове грижи, обикновено не предлага много лично време, пространство, отдих, любов… Наричат го още „Проучване на скръбта“.

Каквито и да са сравненията, „Мер от Ийсттаун“ те хваща за гърлото. И показва част от САЩ, която обикновено не виждаме – неприятна, без помен от блясък, с подкопано от бедността колективно благополучие, САЩ в криза и с толкова неразрешими проблеми, които не могат да бъдат контролирани.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Веган чийзкейк с малини и кашу

Как да овладеем нещастието – отговорът на Давид Фоенкинос в „Две сестри“