Едно от задължителните неща на трапезата за Бъдни вечер е бобът. Обикновено се приготвя боб в гърне. Бобът може да присъства на трапезата ви и под формата на бобена салата или боб чорба, но определно най-вкусният вариант е боб в гърне. Това ястие е традиционно за българската кухня и се приготвя целогодишно, а не само на Бъдни вечер.
Необходими продукти:
- 2 ч. ч. боб
- 1 глава лук
- 2 домата
- 2 чушки
- олио
- 1 с. л. брашно
- чубрица
- джоджен
- червен пипер
Начин на приготвяне:
Винаги когато готвите боб, трябва да го накисвате във вода за няколко часа.
След това бобът се измива и се слага в тенджера. Залива се с вода и се оставя да заври.
Когато заври, излейте тази вода и напълнете нова.
Повторете това още веднъж.
Прехвърлете боба в гърне или гювеч, добавете почистените и нарязани зеленчуци, всички подправки без солта, както и 2 ч. ч. вода.
Сложете съда във фурната, без да я включвате предварително. Ако го сложите в загрята фурна ще се спука.
Печете на 160 градуса около 2 часа.
Направете запръжка от олио, брашно и червен пипер.
Когато бобът е напълно омекнал, добавете запръжката и сол.
Оставете във фурната още 30 минути.
-
Боб яхния или боб чорба предпочитате?
-
Боб яхния
-
Боб чорба
-