in

Боб в гърне

Едно от задължителните неща на трапезата за Бъдни вечер е бобът. Обикновено се приготвя боб в гърне. Бобът може да присъства на трапезата ви и под формата на бобена салата или боб чорба, но определно най-вкусният вариант е боб в гърне. Това ястие е традиционно за българската кухня и се приготвя целогодишно, а не само на Бъдни вечер.

Необходими продукти:

  • 2 ч. ч. боб
  • 1 глава лук
  • 2 домата
  • 2 чушки
  • олио
  • 1 с. л. брашно
  • чубрица
  • джоджен
  • червен пипер

Начин на приготвяне:

Винаги когато готвите боб, трябва да го накисвате във вода за няколко часа.

След това бобът се измива и се слага в тенджера. Залива се с вода и се оставя да заври.

Когато заври, излейте тази вода и напълнете нова.

Повторете това още веднъж.

Прехвърлете боба в гърне или гювеч, добавете почистените и нарязани зеленчуци, всички подправки без солта, както и 2 ч. ч. вода.

Сложете съда във фурната, без да я включвате предварително. Ако го сложите в загрята фурна ще се спука.

Печете на 160 градуса около 2 часа.

Направете запръжка от олио, брашно и червен пипер.

Когато бобът е напълно омекнал, добавете запръжката и сол.

Оставете във фурната още 30 минути.

Loading

  • Боб яхния или боб чорба предпочитате?

    • Боб яхния
    • Боб чорба

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Instagram/bradleycooper__original

5 от най-добрите филми с участието на Брадли Купър

„Жената – шофьор, Мъжът – домакиня“ – когато се погледнем отстрани, за да се посмеем