in

„Жената – шофьор, Мъжът – домакиня“ – когато се погледнем отстрани, за да се посмеем

Най-новата хумористична книга на писателя Асен Сираков „Жената – шофьор, Мъжът-домакиня“ е написана с много хумор и психологическа вещина, като писателят ни разсмива сърдечно с два непреходни от съвременното ни общество типажа: на жените, които са равностойни на мъжете в управлението на МПС и на мъжете, които достойно заместват половинките си в домакинската работа.

„На пръв поглед, шофьор като шофьор и домакиня като домакиня – какво толкова? И какво значение има дали са мъж, или жена, или обратно? Прочетете книжката и ще видите колко много неща са ви убягнали или сте ги възприемали като изключение. Разбира се, този мой скромен труд в никакъв случай не претендира да е достоверен за всички жени или всички мъже, но… бас държа, че ще откриете вътре неподозирано количество познати и куриозни неща. Посмейте се от сърце, защото съм го написал с добро!“, споделя за новата си творба Сираков.

Той прави уговорката, че четивото не представя жените, които безпроблемно управляват автомобил, нито пък мъже, които уверено се справят с домакинската работа и преуспяват в нея. Добродушните шаржове на дамите, които от притеснение и слаба техническа грамотност са в ступор зад волана и често са причина за куриозни, дори опасни ситуации за другите участници в движението на пътя, и на несръчните мъже, които тепърва овладяват тайните на пазаруването, готвенето, почистването, простирането и поддържката на домакинството, ще разсмеят до сълзи читателите.

За автора:

Асен Сираков е автор на повече от 30 книги – поезия и проза, в различни жанрове – крими, трилър, детска литература, сатира и др. С новата си книга се утвърждава и като един от успешните родни писатели в хумористичния жанр.

Откъс от книгата: 

„Курсистката плавно, макар и с леки придърпвания, се движи в дясното платно, напрегнато източила шия и здраво стиснала кормилото. Изпитващият – с гримаса на човек, който намества изкуственото си чене, след като е ял ядки, гледа втренчено през предното стъкло. Черен джип ги подминава с доста висока скорост и учебната кола се покатерва на тротоара.

– И какво правиш сега?! – гневно пита изпитващият.

– Нищо… – отвръща курсистката. – Слизам.

По причини, известни само на инструкторите и изпитващите, подобни премеждия рядко имат значение и курсистката се сдобива със Свидетелство за управление на МПС.

Когато мъжът-домакиня започне да домакинства, той никога не знае откъде и от какво да започне. След като изпие две – три кафета (може и биричка), изпуши 2 – 3 цигари (ако пуши), поседи във фотьойла с вдигнати на масичката крака (вече няма кой да му прави забележка за това) и претака през главата си цялата трагедия, която му се е стоварила, той става и решава да съчетае нещата и да ги свърши едновременно, т.е. успоредно, забравяйки, уви, че по природа мъжът може да върши само едно нещо, освен ако другите неща, които трябва да върши, не ги е докарал до автоматизъм.

Резултатите са различни, но обикновено имаме:

– пълна мивка със съдове;

– загоряла тава, тенджера или и двете;

– ядливо и все пак недоопропастено ядене;

– вода, петна и боклук по пода на кухнята;

– зарязана прахосмукачка насред недоизчистения хол;

– пепел от пепелника по изчистената част (ако е пушил);

– фин, гаден прах по всичко на балкона (след изтръскване на торбичката, за да не хабим нова, която забравихме къде се намира);

– изпрани мокри чорапи в мивката на банята;

– грешен отговор на простичката задача, за която детето в най-неподходящия момент попита;

– подредена детска стая (защото детето получи нареждане с тон, недопускащ възражения)“.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Боб в гърне

Как да забавляваме децата, без да се стресираме