in

Dolce&Gabbana се разделя с естествената кожа

dolcegabbana
Снимки: dolcegabbana/instagram

Признавам – идеята за разточителен, шармантен лукс, с която тази италианска марка е известна, някак не ми се връзва с акциите на нашумели природозащитни организации и с философията за опазване на околната среда. Просто защото Dolce&Gabbana винаги са поставяли в центъра на своето творческо кредо блясъка, дързостта и излишеството, без значение на каква цена: колкото повече зрелищни бижута, изискани дантели и пищни стълпотворения от кожа, толкова по-добре за заклетите почитатели на бранда!

„Тук не говорим за мода, а за култ,“ обясни ми преди време модният редактор на италианско издание. „Без Dolce&Gabbana Италия не би била същата.“

Преди броени дни обаче стана ясно, че модният гигант се отказва от употребата на автентична кожа – в името на природата, на едно бъдеще без жестокост спрямо животните, на устойчивия ни преход към веган материали.

Дотук добре, звучи разумно и благородно, но ще успее ли марката да не загуби от своята пищност и от блясъка си, заменяйки емблематичните естествени кожи с техни еко алтернативи? И ще опази ли усещането за невъздържан лукс, което всъщност подклажда легендата Dolce&Gabbana?

Защото, както прекрасно знаем, именно митовете и ярките преживявания продават един бранд, а не конкретните артикули… Ние купуваме начина, по който едно палто, например, ни кара да се чувстваме, а не поредната връхна дреха.

Решението обаче е окончателно и така Dolce&Gabbana се присъединява към списъка на „добрите марки“ в индустрията, които заклеймиха естествената кожа. Сред тях са имената на иконични брандове като Armani, Hugo Boss, Calvin Klein, Tommy Hilfiger и Stella McCartney, макар и изборът на щерката на Пол Маккартни да не ни учудва – грижата за природата е нейно верую от зората на модната ѝ кариера.

Тенденцията е необратима и дори Кралица Елизабет се отказа от естествените кожи през 2019-а, макар и с уточнението, че няма намерение да изхвърля тези, които вече притежава: защото в Бъкингам разхищенията не се толерират!

Остава да видим как дизайнерският екип на Dolce&Gabbana ще адаптира това решение към философията на марката, както и как ще реагира пазарът. Едно е сигурно: светът на модата се променя с бързи темпове и вече не само тенденциите определят какво ще сложим в гардероба си. Да бъдеш отговорен е явно „новото черно“…

  • Подкрепяте ли каузата на редица модни гиганти да спрат употребата на естествена кожа?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

книгата

„Книгата на изгубените имена“ разкрива документи, спасили хиляди еврейски деца

икигай

Що е то икигай