in

9 неща, които авиокомпаниите не ни казват

Авиокомпания

Има неща, които не се съобщават от авиокомпаниите, но всеки човек, който пътува със самолет, трябва да знае. Защо се гасят лампите при нощните полети, кои са отвратителните навици, от които трябва да се откажете по време на полет, какво всъщност трябва да направите, ако багажът ви се изгуби и други.

Нека надникнем в света на авиокомпаниите и разберем кои са нещата, които не ни казват:

1. Какво не ни казват по време на демонстрацията за безопасност

Стюардеса

Преди всеки полет се провежда демонстрация за безопасност, по време на която стюардите демонстрират как трябва да реагираме при авария със самолета, показват ни къде са аварийните изходи и т.н.

Има обаче неща, които не ни казват по време на тази демонстрация. Например, че осветлението в кабината през нощта е приглушено, за да може очите на пътниците да се приспособят към тъмното и да можете да се ориентирате, ако се наложи да напуснете самолета.

Сенниците на прозорците трябва да бъдат вдигнати, за да може пожарникарите да виждат какво се случва вътре в случай на катастрофа.

2. Самолетите не са заредени догоре с гориво

Гориво самолет

Истината е, че пълненето на резервоара догоре излиза прекалено скъпо, защото самото гориво е тежко. Поради тази причина повечето авиокомпании зареждат самолетите с по-малко количество гориво, като го изчисляват така, че да стигне за конкретния полет. Това означава, че ако самолетът попадне в буря или полетът има неочаквано закъснение, вероятно ще се наложи да има аварийно кацане.

3. Какво да правите, ако багажът ви се загуби

Багаж летище

Ако поради някаква причина багажът ви се загуби, обявете какво се е случило в най-кратък срок. Попълването на документите е досадно и изисква време, но ако пропуснете крайния срок, искането ви може да бъде отхвърлено. Освен това не забравяйте да проверите какво обезщетение ви се полага за изгубването на багажа.

4. На пилотите им е забранено да се хранят заедно

Пилоти

Някои авиокомпании не позволяват на двама пилоти, които летят заедно, да се хранят на едно и също място. Пилотите трябва или да се хранят в различни ресторанти, или единият да изчака поне час, за да се убеди, че другият пилот не се е натровил с храната.

5. Седалките наистина стават по-малки

Самолет

Случвало ли ви се е да пътувате със самолет и да имате усещането, че седалките са по-малки от предния път? Не си въобразявате. Някои авиокомпании правят седалките с по 2-3 см по-малки, за да могат да сложат по още една седалка на всеки ред.

6. Преди пандемията кабината на самолета не се е дезинфекцирала преди всеки полет

Дезинфекция самолет

Истината е, че преди COVID кабините са се почиствали не толкова старателно между полетите. За разлика от тогава, сега след всеки полет кабината се дезинфекцира с UV светлина, всички повърхности се почистват с дезинфектант и т.н. Добре е за всеки случай да си носите мокри кърпички, с които да изтривате масичката и подлакътниците на седалката си.

7. Какво да правите, ако полетът ви е отменен

Отменен полет

Ако полетът ви бъде отменен, добре е да се обадите по телефона на авиокомпанията. Служителите, които са на гишетата, вероятно са объркани и все още не знаят точно какво се случва, така че е по-добре да се обърнете към кол центъра. Проверете каква е политиката на авиокомпанията относно отменени полети и поискайте обезщетение, ако ви се полага такова.

8. Резервирайте билетите си през официалния сайт на авиокомпанията

Билети

Има сайтове, които предлагат следната услуга: въвеждате мястото, от което ще пътувате, крайната дестинация и датата, след което ви излизат различните варианти за полет. Истината е, че авиокомпаниите не обичат тези сайтове, тъй като плащат такса за всеки билет, резервиран през подобен сайт. Именно поради тази причина, понякога цените са по-високи, а има дори полети, които не се обявяват в тези сайтове. Затова най-добрият вариант е да резервирате билетите си през официалните сайтове на авиокомпаниите.

9. Навиците на пътниците, които екипажът ненавижда

Пътници самолет

Има неща, които наистина дразнят екипажа на самолета и е съвсем нормално. Например пътниците, които се разхождат в самолета без обувки или реденето на опашка пред тоалетните. Спрете да правите тези неща.

КАКВО МИСЛИШ?

-1 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

„Graceland“ – невероятното имение на Елвис Пресли

Косопад

5 неща, които трябва да избягвате при изтъняла коса