in

8 храни, които могат да предизвикат най-тежките алергии

Два до три процента от всички възрастни реагират на определени храни, а при децата този процент е двоен. Консумирането на най-различни храни като дете може да доведе до развитие на алергия. Има директива на ЕС, според която общо 14 съставки и продуктите, получени от тях, трябва да бъдат декларирани върху пакетирани храни като възможни причинители на хранителни алергии. Вижте кои са те:

1. Ядки

ядки

Голям брой ядки, включително фъстъци, лешници, бадеми и шам фъстък, могат да предизвикат реакция антиген-антитяло, която се изразява в кашлица, подуване на лигавицата и дори по-тежки симптоми.

2. Мляко

мляко

Колкото по-често бебето пие мляко, толкова по-голям е рискът да развие алергия или непоносимост към лактоза. Най-добрият вариант е майката да кърми бебето, тъй като проуванията показват, че с майчиното мляко много рядко се появяват алергии.

3. Соя

соя

Много вегетарианци виждат соята като заместител на млякото или месото, но соята може да предизвика много алергични реакции. Около половин млн. германци страдат от тях.

4. Риба

сьомга

Въпреки, че е много здравословна, много деца не обичат риба. Понякога непознатият вкус и миризмата ѝ могат да предзивикат нежелани реакции, тъй като рибата съдържа много алергени.

5. Пшеница

пшеница

Пшеницата е най-алергичното зърно в света. Всички зърнени храни, съдържащи глутен, доста често причиняват алергии, които през целия живот не могат да бъдат излекувани. Ако имате такава, доста стриктно трябва да избягвате продукти с пшеница.

6. Глутен

глутен

Зърнените храни, съдържащи глутен, се консумират в големи количества. Пшеницата е една от основните храни в света и покрива почти 50% от дневните нужди за калории. Различни са причините за непоносимост към пшеница и глутен в хората.

7. Целина

целина

Една от алергиите, които се срещат по-често в зряла възраст, е тази към корен от целина. Тук са засегнати много от хората с поленова алергия. Симптомите обикновено са леки , но в редки случаи могат да предизвикат животозастрашаващ т. нар. анафилактичен шок.

8. Горчица

горчица

Алергията към горчица е една от най-често срещаните алергии към подправки. Реакциите обикновено са много силни и се проявяват като кръстосана или допълнителна алергия, рядко като единствена такава.

  • Алергични ли сте към някоя от тези храни?

    Bowl of nuts
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Преди да те видя

Може ли да обикнеш някого още преди да го видиш

Работни позиции

10 от най-търсените работни позиции за 2022г.