in

8 съвета за справяне с розацеята през лятото

Лято кожа розацея

Розацеята е хронично кожно заболяване, което засяга милиони хора по света. Не е известно каква е причината за появата на розацея и лечение няма, но има варианти за минимизиране на симптомите.

Има 4 подтипа розацея, които имат различни симптоми, а има хора, при които се проявява повече от един подтип.

Характерно за розацеята е зачервяване на кожата на лицето, обикновено по бузите, носа и челото, видими кръвоносни съдове и чувствителност на кожата. При другите подтипове се наблюдават гнойни подутини по кожата, подуване на носната тъкан и проблеми с очите, като зачервяване, сърбеж, дразнене и подутини по клепачите.

Най-често срещаният вид розацея причинява зачервяване на кожата в областта на бузите, челото и носа. Факторите, които влошават състоянието, са слънчевата светлина, употребата на алкохол, физическата активност, прекалено високи и прекалено ниски температури, вятър, пикантни храни и стрес.

През лятото розацеята обикновено се обостря, заради високите температури и силното слънце.

Ето какво можете да направите, за да сведете пристъпите на розацея до минимум това лято:

1. Избягвайте храните, които причиняват обостряне на състоянието

Люта чушка

Пристъпите на розацея могат да бъдат предизвикани от различни неща, включително любимите ви храни. Хората, които имат розацея, трябва да избягват кофеин, вино, някои сирена, като синьо сирене, и пикантни храни.

2. Носете шапка с периферия и нанасяйте слънцезащитни продукти

Шапка

Защитата от слънцето е важна за всички, но хората, които имат розацея, трябва да бъдат особено внимателни. Слънчевата светлина води до обостряне на състоянието и силно зачервяване. Важно е да нанасяте слънцезащитни продукти по няколко пъти на ден, както и да слагате шапка с периферия, когато стоите на слънце.

3. Сложете си ботокс

Ботокс

Един от методите за облекчаване на симтомите на розацеята е инжектиране на ботулинов токсин или т.н. „ботокс“. Ботоксът обикновено се използва за изглаждане на бръчките, но може да се прилага и за овладяване на розацеята. Процедурата обаче е различна. Когато става въпрос за пациенти с розацея, ботоксът се инжектира в горните слоеве на кожата над мускула.

4. Опитайте лазерна терапия

Лазер

Когато става въпрос за розацея, превенцията е от ключово значение. Процедурите с интензивна импулсна светлина (IPL) помагат за намаляване на разширените кръвоносни съдове, характерни за хората с розацея. Тези процедури се правят през есента и зимата и много успешно овладяват зачервяването на кожата.

Когато лазерната терапия се комбинира с ботокс, резултатите са още по-добри.

5. Обсъдете с вашия лекар приемането на малки дози доксициклин

Хапчета

За пациентите с тежка розацея е препоръчително да правят курсове на лечение с малки дози антибиотик. Обикновено се предписва широкоспектърен антибиотик, като доксициклин. Този антибиотик контролира зачервяването и се понася добре от повечето хора.

Преди да приемате каквито и да било лекарства, се консултирайте с вашия дерматолог.

6. Затъмнете прозорците си

Кола

Едно от най-важните правила, които хората с розацея трябва да спазват през лятото, е да се пазят от слънцето. UVA лъчите, които са отговорни за появата на розацея, преминават и през прозорците, така че е добра идея да затъмните стъклата на колата, както и тези вкъщи. Ако нямате възможност да затъмните стъклата, нанасяйте слънцезащитен крем, дори когато сте на закрито.

7. Пийте студена вода

Ледена вода

Една от причините за пристъп на розацея е горещината. Обикновено когато тренирате или сте физически активни, кожата става изключително червена. За да избегнете това, трябва да охлаждате тялото. За да се справите с пристъпите на розацея по време на тренировка през лятото, пийте много студена вода.

8. Избягвайте пряка слънчева светлина

Слънце

Хората, които имат розацея, трябва да избягват пряка слънчева светлина. Особено важно е да не стоите навън през най-горещата част от деня. През останалото време е добре да носите слънцезащитно облекло и да нанасяте продукти с висок SPF.

КАКВО МИСЛИШ?

-1 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

победителите

„Победителите“ – грандиозният завършек на трилогията „Бьорнстад“

стрес

Защо емоционалното прегаряне става навик