in

8 начина да отслабвате, докато спите

Сън

Да отслабнеш за една нощ – мечтата на всеки. Оказва се, че това може и да бъде възможно. Излагането на изкуствена светлина, както и късното заспиване и събуждане обърква естествените циркадни ритми на тялото и да го насърчава да задържа мазнини. Няколко прости промени в навиците обаче могат да променят това.

Колкото и невероятно да звучи, можете да отслабвате, докато спите. Ето как:

1. Осигурете си добър нощен сън

Сън

Изследване, представено на Европейския конгрес по ендокринология през 2017 г., предполага, че некачественият сън кара тялото да произвежда повече от стимулиращия глада хормон грелин. Това означава, че когато сте уморени, е по-вероятно да усещате глад, което води до консумация на повече калории, отколкото тялото ви действително се нуждае. Така че е изключително важно да си лягате навреме и да получавате качествен нощен сън.

2. Поддържайте по-ниска температура в спалнята

Спалня

Сънят при по-ниски температури може да ви помогне да изгорите повече калории и да отслабнете. Според проучване, публикувано в списание Diabetes, хората, които спят в по-хладни стаи изгарят много повече калории, а способността им да метаболизират мазнините скача с 10 процента. Освен това инсулиновата чувствителност се подобрява и потенциално намалява риска от развитие на диабет тип 2. Добър вариант за охлаждане на тялото е да спите голи.

3. Намалете приема на алкохол

Алкохол

Тялото изгаря най-много калории през нощта, по време на REM фазата на сън. Но ако консумирате алкохол преди лягане, тялото се фокусира върху преработването на алкохола и изгарянето на калории остава на заден план.

Освен това тялото предпочита да изгаря въглехидрати, а алкохолът се прави основно от ферментирали захари, които „ангажират“ черния дроб и пречат на тялото да преобразува мастните клетки в кетони. Това бърка целия процес на изгаряне на мазнини.

4. Яжте лека вечеря

Вечеря

Подобно на пиенето на алкохол, ако ядете големи количества храна вечер, тялото ви ще работи, за да преработи храната, вместо да се детоксикира и презареди. Още по-голям проблем е, когато консумирате въглехидрати на вечеря, тъй като кръвната захар се повишава и тялото отделя инсулин, за да преработи захарта, която току-що сме изяли. Ако не използваме тази енергия, а директно легнем да спим, тези калории веднага се преобразуват в мазнини.

Поради тази причина е добре вечер да хапвате леки храни, предимно зеленчуци, плодове и други богати на фибри храни. По този начин ще позволите на тялото да изгаря вече натрупаните мазнини, вместо да създава нови.

5. Не използвайте електронни устройства в спалнята

Смартфон

Едно от нещата, които повечето хора правят преди да заспият, е скролване в социалните мрежи. Това е един от най-вредните навици. Проучванията показват, че излагането на синя светлина, която се излъчва от смартфони, таблети и LED осветлението, нарушава производството на хормона мелатонин и това може да забави метаболизма ви.

Проучванията установяват, че излагането на синя светлина през нощта увеличава глада и инсулиновата резистентност, което от своя страна може да доведе до наддаване на тегло, увеличаване на телесните мазнини и по-голям риск от диабет.

6. Изключвайте осветлението

Лампа

Освен че всички устройства трябва да са изключени, осветлението също трябва да бъде изключено преди да заспите. Когато слънцето залезе, тялото ви започва да произвежда мелатонин, което ви кара да се чувствате сънливи и също така помага да регулирате циркадните си ритми. Изкуственото осветление обаче забавя началото на производството на мелатонин и води до наддаване на тегло.

Мелатонинът е от решаващо значение за регулирането на метаболизма и е доказано, че по-високите нива мелатонин подобряват нивата на липидите в кръвта и нивата на инсулина. Така че ако искате да се отървете от излишните килограми, трябва да спите в абсолютно тъмна стая.

7. Тренирайте

Тренировка

Тренировките помагат за забързване на метаболизма както през деня, така и през нощта. Физическата активност също помага да се наспивате по-добре, така че това е един доста добър трик да бъдете във форма, а най-хубавото е, че действието на тренировката продължава и през нощта.

8. Увеличете изгарянето на мазнини с периодично гладуване (фастинг)

Периодично гладуване

Този начин на хранене, който стана доста популярен през последните години, помага за по-бърз метаболизъм. Когато има периоди на гладуване, клетките ни имат време да се възстановят и мазнините стават лесно достъпни за изгаряне. Човешкият растежен хормон се повишава при гладуване, което позволява мускулен синтез и използване на мазнините за „гориво“, особено докато спите.

  • Използвате ли електронни устройства преди сън?

    Телефон легло
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

опознай себе си

Как да разрешавате личностни проблеми и кризи във взаимоотношенията

Работа

7 начина да си намерите нова работа, преди да сте напуснали старата