in

6 навика, които ще направят връзката с вашето дете по-силна

дете

Всички ние като родители жадуваме за онези моменти с нашите деца, които стоплят сърцето ни. Връзката родител – дете е толкова важна за нас, колкото и за децата.

Когато изграждаме добри приятелски взаимоотношения с децата ни, те следват нашите правила и са мотивирани да следват нашия пример, когато могат , разбира се. Именно затова приятелските отношения с децата са изключително важни.

Според екпертите в областта на детското възпитание при всяко отрицателно взаимодействие с детето – било то мъмрене, критика, наказание, повишаване на тон, напомняме… трябва да сме сигурни, че прекарваме 5 пъти повече време в положителни емоции.

Разбира се, има дни, в които единственото, което можем да направим, е да задоволим най-основните нужди на детето – да му приготвим храна, да го изкъпем, да го сложим да си легне в подходящо време.

Родителството определено не е лесна задача, а когато сме претрупани със задачи и уморени от дългия работен ден, понякога пропускаме ценни моменти с тях. За да изградим силна връзка, е хубаво да създадем някои ежедневни навици, които ще променят коренно отношенията с нашите деца:

1. Стремете се да прегръщате детето си 12 пъти на ден

Семейният терапевт Вирджиния Сатир твърди, че се нуждаем от поне 4 прегръдки на ден, за да оцелеем, от 8 прегръдки за да се поддържаме в кондиция, и 12 прегръдки, за да расте щастливо. „Прегръщайте детето си сутрин, когато се събуди и по някколко минути вечер, преди да заспи. Прегръщайте го, когато се разделяте и когато сте отново заедно. Ако детето ви вече е тийнейджър и прегръдките не са му по вкуса, разказвайте му нещо и докато го правите, го погалете, разтрийте леко или осъществете друг вид физически контакт, съветва екпертът.

2. Играйте с него

Смехът и времето, което прекарвате с детето си, поддържат вашата връзка силна, стимулирайки ендорфините и окситоцина и в двама ви. Превръщането на смеха в ежедневен навик кара детето ви да приема и да се справя по-лесно с всички предизвикателства на неговата възраст.

Гледайте да отделяте поне 15 минути на ден, в които да ви разкаже как е минал денят му или да си говорите за тема, която го вълнува. А защо не да играете някоя игра, която харесва или забавна физическа активност, с която и двамата ще се забавлявате.

3. Забравете за телефона, когато общувате с детето си

Вашето дете ще помни до края на живота си, че е било достатъчно важно за родителите си и те винаги са го слушали с интерес, без да гледат в телефона си. Липсата на разсейващи фактори (например музиката в колата) прави децата и възрастните по-склонни да говорят и споделят.

4. Бъдете съпричастни с емоциите му

Вашето дете трябва да се научи да владее емоциите си, за да не владеят те него. За тази цел се опитайте да подхождате с разбиране към всички негови емоционални състояния. Когато е тъжно или плаче, бъдете състрадателни и съпричастни. За да го прави пред вас, детето ви има доверие, а след като срещне разбиране от ваша страна, ще се почувства по-спокойно и сигурно до вас. Това е една от най-сложните ни задачи като родители, но научавайки децата да владеят емоциите си, ще ги направим по-уверени и готови за предизвикателствата пред тях.

5. Четете му преди лягане или си говорете с него

Накарайте детето да се оправи малко по-рано преди лягане с идеята, че ще прекарате повече време заедно. Ако обича да му четете вечер, правете го. Ако е по-голямо и вече това не му е интересно, използвайте това време, за да си поговорите и да разберете повече за неговите тревоги и страхове.

6. Наслаждавайте се на момента

Наслаждавайте се на всеки един момент, в който можете да взаимодействате с вашето дете. Ако например иска да опита ягодите, преди да направите торта или друг вид десерт, оставете го да го направи, мийте заедно зъбите си преди лягане или си създайте ваш общ ритуал. Споделяйте колкото повече общи моменти с него, които укрепват връзката помежду ви.

Времето, което прекарвате заедно, създава точно тези моменти, които стоплят сърцето.

Прочетете още: 

Как да бъдем ефективни родители

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Дженифър Анистън

7 неща, които Дженифър Анистън винаги има в капсулния си гардероб

Филми кучета

10 от най-добрите филми с кучета