in

7-те най-скъпи храни в света

Най-скъпите храни

Храната ни е нужна, за да оцеляваме, но освен необходимост тя е и едно от най-големите удоволствия в живота.

В повечето случаи храната, която консумираме ежедневно, има за цел да даде на тялото ни необходимите витамини и минерали, а не да ни доставя удоволствие. Има обаче и деликатеси, чиято единствена цел е да донесат наслада.

Естествено няма как да консумираме деликатеси всеки ден, тъй като цената им е доста по-висока в сравнение с обикновените храни, а и не са за наяждане. Обикновено се консумира изключително малко количество от тези храни, а и те не съдържат всички необходими за организма хранителни вещества.

Ето 7 от най-скъпите храни в света:

1. Говеждо Вагу

Говеждо Вагу

Вагу е най-скъпото говеждо месо в света. Цената му варира в различните страни, но за килограм в България е приблизително 500 лева.

Този вид говеждо се получава от специална порода японски говеда, които имат невероятно високо съдържание на мазнини. Тези животни били използвани предимно за впряг, което означава, че мускулите са много добре развити. Мазнината е на много тънки ивици вътре в месото, което придава неповторим вкус.

Високата цена се дължи и на факта, че тези говеда се гледат при специални условия и имат специално проектирана кланица, блгодарение на която не страдат при клане.

2. Кафе Копи Лувак

Кафе Копи Лувак

Кафето от цибетка или Копи Лувак е много интересно. То се получава от изпражненията на азиатската палмова цибетка. Животното се храни със зърна, които остават цели и се събират след изхождането, измиват се и се сушат.

Когато минават през храносмилателната система на животното, ензимите проникват в тях и променят вкуса и аромата на кафето. При приготвянето на това кафе, зърната се смилат непосредствено преди това и се приготвя в съотношение с водата 1:15.

Един килограм кафе Копи Лувак у нас струва над 1500 лева.

3. Шафран

Шафран

Шафранът е най-скъпата подправка в света, която расте и в България. Тя има много различен вкус, ярък цвят и хиляди ползи за здравето.

Високата цена на шафрана се дължи на факта, че не се използва цялото цветче, а само малка част от него. Освен това растението е много нежно и деликатно, затова събирането и обработването му трябва да бъде ръчно.

Шафранът се добива от шафрановия минзухар. Това цвете има около 4 цвята, всеки от които има 3 лилави близалца. Именно тези близалца се събират, изсушават и смилат, за да се получи скъпата подправка.

За да се добие 1 килограм шафран са необходими близо 80 000 шафранови минзухара, което обяснява високата му цена – близо 3000 лева за 100 грама или 30 000 лева за килограм.

В света има недостиг на шафран, което допълнително вдига цената му.

4. Трюфели

Трюфел

Трюфелите са един от най-скъпите продукти в света, като белите трюфели са по-скъпи от черните. Трюфелите са много високо ценени в обществото и са невероятно вкусни.

Цената на обикновените черни трюфели е между 200 и 1000 лева за килограм, докато по-рядко срещаните бели трюфели или Tuber magnatum са доста по-скъпи – килограмът може да достигне 10 000 лева.

Макар и рядко, бели трюфели се срещат и в България. Черните са доста по-често срещани на наша територия.

5. Белуга Хайвер

Хайвер

Най-скъпият хайвер и най-скъпата храна в света е хайверът Белуга, който идва от иранската риба белуга есетра. Килограм от „черното злато“ струва близо 30 000 долара. Този хайвер се добива от яйцата на есетровите риби, които плуват в Каспийско море. То е доста по-малко замърсено от останалите морета.

6. Хамбургерът на Juicy’s Outlaw Grill

Бургер

Най-скъпият хамбургер в света не е скъп заради съставките си, а заради размера.

Бургерът, приготвен от Juicy’s Outlaw Grill в САЩ се продава за 5000 долара. Теглото на бургера е 350 килограма. Juicy’s Outlaw Grill държи световния рекорд на Гинес за най-голям хамбургер.

Най-скъпият нормален бургер в света струва около 1500 долара и съдържа говеждо Вагу, златен лист, омар, хайвер, еленско месо, патешко яйце и черен трюфел.

7. Най-скъпият шоколад в света

Шоколад

Най-скъпият шоколад в света е дело на Фриц Найпшилд, датски шоколатиер. Chocopologie е черен шоколад, в центъра на който има черен трюфел. Прави се от 70% какао от Валрона и масло от трюфели. Получава се шоколадов ганаш, който ръчно се оформя и се поръсва с какао на прах. Цената на Chocopologie е 250 долара.

  • Опитвали ли сте някоя от тези храни?

    • Говежда Вагу
    • Кафе от цибетка
    • Хайвер Белуга
    • Бели трюфели

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кейт Мидълтън

Любимите обувки на Кейт Мидълтън

Супа коприва, киселец, див чесън

Супа от коприва, киселец и див чесън