in

ЛюбовЛюбов

6 ползи от консумацията на шафран при бременни

Когато разберете, че сте бременна, първото нещо, което ви идва на ум е, че трябва да се погрижите не само за себе си, но и за новия живот, който носите. Здравето е на първо място, а то се поддържа с балансирана диета, добри навици и спокойствие. Но има и още нещо. Специалисти по източни практики съветват бременните да прибавят към храната си през 9-те важни месеца и шафран. Тази малко позната екзотична подправка, която се извлича от цветовете на растението Crocus Sativus, обичайно е част от рецепти на Аюрведа, които имат съществени ползи за здравето.

 

1. Подобрява настроението

Честите промени в настроението са един от най-срещаните проблеми по време на бремеността. Това се дължи на много фактори, сред които бързи хормонални промени или физически дискомфорт, който се проявява по различен начин през тези 9 месеца. Честата смяна на настроението прави жената уязвима, а понякога – и неразбрана от околните. Според източните диетолози шафранът може да направи чудеса, защото произвежда серотонин, който моделира настроението като навлиза в кръвния поток на тялото. Така съдейства да се справим с емоционалните възходи и падения и да останем в добро настроение.

 

2. Помага да спите по-добре

Всеки физически или емоционален дискомфорт, който чувстваме през деня, несъмнено оказва ефект върху съня през нощта. Вместо да губите време да се въртите в тъмното, без да можете да заспите, по-добре изпийте чаша топло шафраново мляко. То облекчава напрежението, а това ще ви помогне да се отпуснете и да спите добре.

 

3. Облекчава крампите

По време на бременността крампите се появяват по-често заради хормоналните промени, които настъпват в организма на бъдещата майка. Те могат да бъдат от леки и лесно поносими, до силни и нетърпими. Можете да се спасите от тях лесно, защото шафранът действа като убиец на болката или поне я облекчава, тъй като отпуска мускулите в тялото.

 

4. Понижава кръвното налягане

През бременността много често кръвното налягане се повишава, тъй като се увеличава циркулацията на кръвта в организма. Това може да има отрицателни последици, както за майката, така и за бебето. В малки количества шафранът може да намали кръвното налягане, но все пак не прекалявайте, за да не спадне то под нормата.

 

5. Подпомага сърдечната функция

Много бременни се пристрастяват към така наречената Junk food –  непълноценна храна, като чипсове, снаксове, солени пържени и печени ядки или сладкиши. Те без съмнение увеличават приема на калории и покачват нивата на холестерола, което от своя страна оказва влияние върху сърдечното здраве. Шафранът помага да се намалят нивата на лошия холестерол и по този начин предпазва сърдечното здраве на вас и на вашето бебе. Съставките на шафрана намаляват запушването на артериите и увеличават нивото на кислород в тялото.

 

6. Предпазва от алергии

Организмът е по-податлив на алергии и инфекции по време на бременността. Шафранът, казват експерти по Аюрведа, би могъл да помогне за преодоляването на сезонните алергии, включително и трудностите в дишането, особено по време на пролетното цъфтене и разпространяването на полените.

И все пак – не прекалявайте с количествата! Преди да вземате каквото и да е било по време на бременност е добре е да се посъветвате с лекаря, който проследява състоянието ви до раждането и е най-добре запознат с особеностите на вашия организъм.

Loading

  • Използвате ли често шафран при готвене?

    Saffron in a spoon
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

3 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Коя е голямата любов на Мерил Стрийп?

Галет със смокини