in

7 недостатъка на човешкото тяло

Човешко тяло

Човешкото тяло е невероятно. Състои се от сложни системи и перфектно адаптирани органи, които образуват една добре смазана машина.

Всяко нещо в човешкото тяло има предназначение и функция. Някои процеси в тялото са толкова съвършени, че чак ни се струват нереални.

Но въпреки че е гениално, в човешкото тяло има някои неща, които не са чак толкова перфектни.

Ето 7 недостатъка на човешкото тяло, за които вероятно не знаете:

1. Гръбначният стълб

Гръбначен стълб

Преди няколко милиона години, нашите предци се придвижвали на 4 крака, а гръбнакът им бил във формата на лък- идеално оформен и достатъчно силен, за да придържа всички важни органи.

Постепенно обаче хората започват да ходят на два крака. Според учените, това е страхотно, поради редица причини. Освобождаването на ръцете ни позволява да използваме инструменти, очите са на такова ниво, че виждаме по-добре, а кожата, изложена директно на слънчевите лъчи, е значително по-малко.

Ходенето на два крака обаче не е никак добре за гръбначния стълб. Той трябвало да се огъне в S- образна форма, в същото време трябва да балансира ужасно тежкия череп, което води до напрежение на места, на които преди не е имало такова. Именно поради тази причина днес почти всеки има болки в кръста.

2. Колене и бедра

Крак

Освен гръбначния стълб, коленете, глезените и бедрата също страдат от нашето ходене на два крака. След еволюцията, цялата тежест на тялото пада върху краката, докато преди е била разпределена и на краката, и на ръцете. Коленете, бедрата и глезените ни просто не са създадени за толкова голяма тежест.

3. Раждането

Раждане

Раждането може би е първото нещо, което изниква в съзнанието на всеки, когато става въпрос за недостатъци на човешкото тяло. Фактът, че женският таз е изключително тесен, а главата на бебето е доста голяма, прави раждането толкова болезнен процес.

4. Мъдреци

Мъдрец

Във времето, в което хората се хранели с влакнести растения, мъдреците са били от голяма полза. Сега обаче се храним с по-меки и преработени храни, което прави тези зъби абсолютно излишни.

Освен това мозъците ни стават все по-големи, съответно челюстите стават по-малки, за да освободят място. Когато няма достатъчно място, за да избият, мъдреците се вадят, но процедурата е доста болезнена.

5. Мултифункционално гърло

Гърло

Проблемът с човешкото гърло е, че участва както в храносмилането, така и в дишането. Задавянето е една от най-честите причини за смърт, така че тази мултифункционалност на гърлото определено не е нещо хубаво.

При повечето животни нещата се случват по същия начин, но има и такива, които се хранят и дишат от различни места.

6. Клепачите

Око

Идеята на миглите, освен да правят очите ни по-изразителни и красиви, е да улавят прах, течности и всякакви малки частици, които могат да увредят очните ябълки. Парадоксът в случая е, че доста често самите мигли падат и попадат вътре в окото, като го дразнят.

При животните пък клепачите са изградени от 3 слоя. Дебела обвивка, която блокира светлината, по-тънка мембрана, която предпазва окото от различни частици и трета мембрана, която поддържа окото влажно.

7. Терморегулацията

Изпотяване

Поддържането на постоянна телесна температура е от решаващо значение за живота. Температурата на тялото трябва да бъде около 37°C, тъй като това е температурата, при която трябва да се случват химичните реакции в нашето тяло.

При бозайниците има много гениални примери за терморегулация- големите уши на пустинната лисица, които помагат за бързо охлаждане на тялото, кухата козина на полярните мечки и т.н.

Ние, хората, разполагаме само с потни жлези, които са най-малко ефективното средство за регулиране на температурата.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Как 75-годишна инфлуенсърка влезе в топ формата на живота си

Махмурлук

Как лекуват махмурлука по света?