in

7 начина да се справите с хъркането

Хъркане

Въпреки че хъркането изглежда като неприятен, но безобиден навик на пръв поглед, всъщност то е свързано с различни рискове за здравето.

Освен че може да бъде опасно, хъркането е много досаден навик, който разваля отношенията между хората, които делят едно легло или една стая.

За да предотвратите потенциални безсънни нощи и да предпазите здравето си, отървете се от хъркането. Ето 7 лесни начина, по които можете да го направите:

1. Опитайте различна поза за сън

Поза сън

Ако обичате да спите по гръб, ще бъде добре да промените позата си на сън. Когато спите по гръб, основата на езика се отпуска назад в гърлото и причинява хъркане.

Можете да започнете да спите на една страна, за да предотвратите това или да спите на по-висока възглавница. Има дори специални възглавници против хъркане.

2. Свалете излишните килограми

Отслабване

Ако сте с нормално тегло и хъркате, вероятно не това е причината. Но ако сте започнали да хъркате след като сте наддали на тегло, проблемът може да се корени там.

Наднорменото тегло е една от основните причини за хъркане, тъй като наддаването на тегло, особено около шията, добавя натиск върху гърлото, което от своя страна е причината за хъркането.

Ако сте с наднормено тегло, отървете се от излишните килограми и вероятно ще спрете да хъркате напълно.

3. Пийте по-малко алкохол и повече вода

Алкохол

Отпуснатите мускули на врата могат да причинят хъркане. Алкохолът и други успокоителни вещества отпускат тези мускули, което причинява още по-силно хъркане.

Препоръчително е да не пиете алкохол поне 4-5 часа преди лягане, за да избегнете това.

Пиенето на достатъчно вода предотвратява сгъстяването на течностите в синусите. Ако и пиенето на достатъчно вода през деня не помага, взимайте си горещ душ преди лягане. Парата ще прочисти синусите ви от слузта.

4. Прочиствайте синусите

Нос

Ако проблемът не се крие в мекото небце, може причината да е в носа ви. Запушеният нос засилва хъркането, а може да бъде и основната причина.

За да се отървете от досадното хъркане, трябва да прочиствате синусите редовно. Има няколко варианта за това- горещ душ, вдишване на изпаренията от солен разтвор и използване на различни спрейове за отпушване на нос.

Важно е дихателните пътища да са проходими, за да сведете хъркането до минимум.

5. Вземете си нова възглавница

Възглавница

Ако използвате възглавницата си от дълго време, дори да я перете редовно, вероятно съдържа алергени, които ви карат да хъркате още повече.

Праховите акари, които неизбежно се натрупват в леглото, също водят до алергични реакции и засилено хъркане.

Препоръчително е да сменяте възглавницата си на всеки 6 месеца, за да се предпазите от акарите и да ограничите хъркането. Също така е важно редовно да почиствате праха в спалнята, а ако имате домашни любимци, които спят в леглото ви, спрете да ги пускате.

6. Опитайте билково лечение

Масло

За да намалите хъркането, трябва да прочистите дихателните пътища и да намалите възпалението, ако имате такова. Един от най-добрите начини да направите това е да използвате подходящи билки.

Евкалиптът и ментата могат да ви помогнат да се справите с тези проблеми. Единият вариант е да разтриете гърдите и врата с етерично масло, а другият е да ги вдишвате.

Ако нямате дифузер за етерични масла, можете да разтворите няколко капки масло от мента или масло от евкалипт във вода и да вдишвате изпаренията.

7. Изградете си здравословни навици на сън

Сън

Това е комбинацията от всичко изброено по-горе. Ако сперете да консумирате алкохол преди лягане, свалите излишните килограми и редовно прочиствате дихателните си пътища, бързо ще се отървете от неприятния навик.

Ако опитате всички тези методи и хъркането продължава, посетете лекар, тъй като е възможно да имате по-сериозен проблем, например сънна апнея.

  • Имате ли този проблем?

    Хъркане
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Джеймс Бонд

Кой ще бъде следващият Джеймс Бонд?

Кресон

Супа от кресон и артишок