in

6 ползи за здравето от прегръдките

прегръдка

Прегръдката е естествена човешка форма на общуване и едно от най-важните действия между хората. Тя е неразделна част от нашето развитие и здраве като хора.

Прегръщаме се, когато сме тъжни, радостни или щастливи. Изразяването на тези чувства и изграждането на доверие с други хора води до по-здравословен живот.

Прегръщането има редица ползи за здравето. Освен че е успокояващо, днес ще ви разкажем за още ползи и защо е хубаво да извършвате по-често това действие.

1. Прегръдките помагат за намаляване на стреса и безпокойството

прегръдка, щастлива двойка

Ако някой близък е разстроен или тъжен, естествената ни реакция е да го прегърнем и да го утешим. Но това действие не помага само на човека, който има нужда от прегръдка. Доказано е, че физическото докосване намалява нивата на стрес и успокоява човека, но действа по същия начин и на човека, който прегръща. Това ще ви накара да се почувствате щастливи, а щастието води до здрав ум.

2. Прегръдките помагат на децата да развият здрав мозък

прегръдка, дете

Децата трябва да се прегръщат. Това не само е успокояващо за тях, но им помага и да се растат. Човешкият контакт ги кара да развият здрав и силен мозък, а прегръдката е едно от най-положително сензорно стимулиращите неща, от които малчуганите се нуждаят, за да помогнат на мозъка си да расте.

The Genetic Psychology Monographs публикува проучване, което установява, че бебета, които са получили 20 допълнителни минути физическо докосване чрез прегръдка, са постигнали по-висок резултат в оценките на развитието. Бебетата, които са получили по-малко прегръдки през този период от десет седмици, показват драстично по-ниско развитие на мозъка.

3. Имаме нужда от четири прегръдки на ден, за да оцелеем

възрастна двойка, прегръдка

Не само като деца се нуждаем от прегръдки, за да подпомогнем растежа си, но и като възрастни. Важно е да се прегръщаме, за да подобрим комуникационните умения, да изградим доверие и да намалим стреса.

Според семейния терапевт Вирджиния Сатир, това е от съществено значение за нашето съществуване и за воденето на щастлив живот. „Имаме нужда от 4 прегръдки на ден, за да оцелеем. Имаме нужда от 8 прегръдки на ден за поддръжка. Имаме нужда от 12 прегръдки на ден, за да растем“, твърди Сатир.

4. Прегръдките говорят повече от сто думи

влюбена двойка

Прегръдката е форма на комфорт и комуникация, когато думите не могат да бъдат изречени. Намираме комфорт в прегръдката, защото чувстваме връзка и безопасност, което често е свързано с развитието ни като дете. Затова е важно родителите да прегръщат децата, тъй като това им помага да свързват прегръдката с комфорт и безопасност през целия живот.

Прегръдката изгражда доверие – като вземете човек в ръцете си, вие избирате да сте близо до него и да се свържете. С нея можете да кажете стотици думи само от мястото, където изберете да докоснете, или с физическата сила на прегръдката.

5. Прегръдката подобрява кръвното налягане

майка и дъщеря

Доказано е, че прегръдката може да помогне на сърцето ви да остане здраво. Това се потвърждава и от проучване, в което участвали 66 афро-американци и 117 кавказки романтични или съжителстващи двойки. На половината от тях било позволено да се прегръщат и докосват, а на останалите не.

Двойките, които имали право да се докосват, показали понижени нива на кръвното налягане, тъй като се отпуснали и се почувствали обичани. Да се чувствате спокойни с някого ще ви направи по-щастливи.

6. Прегръдките укрепват имунната система

майка и дъщеря

Хормонът окситоцин се отделя, когато се прегръщаме. По-високите нива на окситоцин могат да намалят възпалението и да помогнат на раните да заздравеят по-бързо.

Също така когато се прегръщате, вие се излагате на смесени бактерии и микроби и следователно естествено изграждате имунната си система.

Прочетете още:

Приятелството удължава живота

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

дрехи

7 дрехи, с които да създадете капсулен гардероб тази есен

„Бягство по Коледа“ – скрити тайни и неочаквана любов под багрите на северното сияние