in

ЕхаЕха

5-те най-интересни книги, които Бил Гейтс е прочел през 2021 г.

Снимка: adcavepk/instagram
Снимка: adcavepk/instagram

„Когато бях дете, бях обсебен от научна фантастика. Пол Алън и аз щяхме да прекараме безбройни часове, обсъждайки оригиналната трилогия на Айзък Азимов за Фондацията. Прочетох всяка книга на Едгар Бъроуз и Робърт Хайнлайн. „Луната е особена любовница“ ми беше много любима“. Имаше нещо толкова вълнуващо за мен в тези истории, което бутна границите на възможното“, споделя основателят на най-голямата софтуерна компания в света – Microsoft Бил Гейтс в своя блог.

„С напредването на възрастта започнах да чета много повече нехудожествена литература. Все още не се интересувах от книги, които изследваха последиците от иновациите, но чувствах, че е важно да науча нещо за нашия реален свят. Напоследък забелязвам, че обичам да се връщам към книги, които харесвах като дете“, казва още американският предприемач и бизнесмен.

„Прочетох много страхотни истории през 2021 г., сред които и последната книга на Джон Джер за изменението на климата, казва още той.

Вижте 5-те книги, които Бил Гейтс определя като най-любимите си за изминалата година и какво казва за тях:

1. A Thousand Brains: A New Theory of Intelligence („Хиляда мозъка: Нова теория на интелигентността“) от Джеф Хоукинс

Ако се интересувате какво е необходимо, за да създадете истински изкуствен интелект, тази книга предлага завладяваща теория. Хоукинс е прекарал десетилетия в размисли за връзките между невронауката и машинното управление и няма по-добър начин да проникнете в мислите му от тази книга.

2. The Code Breaker: Jennifer Doudna, Gene Editing, and the Future of the Human Race („Разрушителят на кода: Дженифър Дудна, Редактиране на гени и бъдещето на човешката раса“), от Уолтър Исаксон

Системата за редактиране (манипулиране) на гени „CRISPR“ е едно от най-добрите и последователни научни открития за последното десетилетие. Запознат съм с нея покрай работата си във Фондацията. Ние финансираме редица проекти, които използват технологията, но мога да кажа, че научих много за откривателя на системата Дженифър Дудна и нейните колеги. Исаксон обръща внимание на най-важните етични въпроси, свързани с редактиране на гени.

3. Klara and the Sun („Клара и слънцето“) от Казуо Ишигуро

Харесвам добрите истории за роботи, а тази на Ишигуро не прави изключение. Въпреки, че се развива в дистопично бъдеще, роботите не са сила на злото. Те служат като спътници, за да правят компания на хората. Тази книга ме накара да се замисля как би изглеждал животът ни със супер интелигентни роботи и дали ще третираме тези машини просто като технология или като нещо повече.

4. Hamnet (Хамнет) от Маги О’фаръл

Ако сте фен на Шекспир, ще ви хареса този вълнуващ роман, който разказва за това как личният му живот е повлиял за написването на една от най-известните му пиеси. О’фаръл е изградила своята история около два факта, за които знаем, че са верни за „The Bard“ – синът му Хамнет почива на 11-годишна възраст, а няколко години по-късно Шекспир пише трагедия, наречена „Хамлет“. Особено ми хареса да чета за съпругата му Ан, която в книгата е представена почти като свръхестествена фигура.

5. Project Hail Mary от Анди Уиър

Както повечето хора, и аз за първи път се запознах с писането на Уиър чрез The Martian („Марсианецът“). Последният му роман е дива приказка за учител по природни науки в гимназията, който се събужда в различна звездна система, без да помни как е попаднал там. Останалата част от историята е свързана с това как той използва науката и инженерството, за да спаси деня. Това е забавно четиво, което прочетох за един уикенд.

 

Вижте и 5 книги от библиотеката на Бил Гейтс, които всеки трябва да прочете

  • Допадат ли ви книгите, които Бил Гейтс е прочел през 2021 г.?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимка: Pixabay

Почитаме свети Йоан Кръстител, покровител на кумството

10 евтини и красиви места за почивка