in

5 съвета за перфектно CV

Независимо дали си търсите работа в момента или не, трябва да имате добре написана автобиография, която да актуализирате през определен период от време. Никога не знаете кога ще попаднете на интересна обява за работа, така че е добре да имате под ръка актуално CV. Автобиографията е много важна, защото трябва да направите добро впечатление чрез лист хартия. Кандидатите първоначално се разглеждат по документи, така че ако не грабнете работодателя чрез CV-то си, изобщо няма да имате възможността да разговаряте с него. Ще ви дадем няколко съвета как да напишете перфектното CV:

 

1. Персонализирайте своето cv – направете така, че да показва какъв човек сте

От CV-то може да се разбете какво образование имате, какъв професионален опит имате, на колко години сте, какви курсове и сертификати имате, но не може да се разбере какъв човек сте. Затова персонализирайте CV-то си – всеки малък детайл е от значение. Можете да загатнете своите интереси и качества само чрез оформлението на автобиографията. Важно е  какъв шрифт ще използвате, как ще бъде разположена снимката, по какъв начин ще структурирате различните сектори на CV-то и т.н. Ако сте креативен човек, развихрете се и го покажете. Не е нужно всичко да бъде строго официално. Разбира се, зависи за каква позиция кандидатствате. Но ако искате да работите нещо, в което креативността се цени, покажете, че притежавате това качество.

 

2. Казвайте истината

Никога дори не си помисляйте да лъжете в CV-то си. Просто няма никакъв смисъл. Ще излъжете, че имате умения, които всъщност нямате, но след като ви извикат на интервю ще разберат, че не притежавате качествата, които сте описали и съответно няма да бъдете назначени на работа. Освен ако целта ви не е безсмислено ходене по интервюта, по-добре недейте да лъжете. Напишете какво знаете и можете в действителност и ще попаднете на вашето място рано или късно. Не печелите нищо от подобни лъжи.

 

3. Не допускайте грешки

Въпреки че е повече от ясно, важно е да отбележим, че не бива да имате правописни, пунктуационни или граматически грешки в автобиографията. Това прави много лошо впечатление и вероятно няма да бъдете поканени на интервю за работа. Понякога подобни грешки се допускат в бързината при писане, но ще създадете впечатлението, че сте неграмотни, така че бъдете нащрек и проверете CV-то няколко пъти, преди да го изпратите.

Не допускайте и неточности. Проверете добре датите, на които сте започвали и съответно приключвали работа на съответните места. Проверете няколко пъти и имената на компаниите, както и други важни детайли в CV-то.

 

4. Опишете добре всички качества и умения, които притежавате

Професионалният опит и доброто образование са важни, но може би малко по-важно е какво можете да правите в действителност. Обърнете специално внимание на личните качества, които имате – организираност, умение за работа в екип, умение за спазване на крайни срокове и т.н. Също не забравяйте да включите допълнителни квалификации, ако имате такива. Различни курсове, семинари и обучения, на които сте присъствали. Това е ценна информация за всеки работодател, защото дава по-ясна представа какво можете да работите на практика.

 

5. Автобиографията не бива да е прекалено дълга

Важно е да успеете да включите цялата информация, която е от значение, но да не прекалявате с обема на CV-то. Ако е прекалено дълго, няма да бъде лесно четимо и има голяма вероятност работодателите изобщо да не го четат докрай.

 

Loading

  • Полезни ли са съветите за перфектно CV?

    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

2 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Снимки: Facebook/The Royal Family

Любимите домашно приготвени ястия на Кейт и Уилям

„Най-хубавите години“ – когато животът минава на лента