in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СмяхСмях ОМГОМГ ПлачиПлачи СладкоСладко ЯдосанЯдосан

5 неща, които не бива да готвите в еър фрайър

Еър Фрайър

Еър фрайърите станаха много популярни в последните години. Тези уреди обещават вкус, наподобяващ този при дълбокото пържене, но без да се използва почти никаква мазнина.

Магията в еър фрайъра се случва благодарение на горещ въздух. В горната част на уреда има нагревател и вентилатор. Храната се поставя в специална кошничка с дупки. Горещият въздух минава през и около храната и именно тази бърза циркулация на въздуха прави храната хрупкава.

Всичко това звучи много добре, но преди да оборудвате кухнята си с еър фрайър, трябва да знаете, че не всички храни могат да се готвят в него. Ето 5 неща, които не бива да готвите във фритюрник с горещ въздух:

1. Панирани храни

Панирана храна

Готовите замразени пилешки хапки, сиренца, кашкавалчета и други стават много вкусни, когато ги приготвите на еър фрайър, но ако сами ще правите панировката, не използвайте този уред, а заложете на обикновено пържене. Панировката няма да се втвърди по същия начин, както при допира с мазнината и няма да стане толкова хрупкава и вкусна.

2. Зелени листни зеленчуци

Зелени листни зеленчуци

Зелените листни зеленчуци като спанак няма да се сготвят равномерно, заради високата скорост на горещия въздух. Продукти като спанак, коприва, кейл и т.н. много лесно изгарят в еър фрайъра, защото са твърде леки. Ако искате да пържите зеленцучи с горещ въздух, избирайте по-тежки зеленчуци – броколи, тиквички, картофи и т.н. Всички видове замразени зеленчуци също са подходящи за еър фрайър.

3. Цяло пиле или голямо парче месо

Цяло пиле

Първият проблем, когато става въпрос за големи парчета месо, е че може да не се поберат в кошницата. Дори да успеете да съберете пилето или каквото и да било друго месо, то няма да се изпече равномерно. Горната част, която е по-близо до нагревателя ще изгори, а долната ще бъде сурова, тъй като няма да има достатъчно място въздухът да циркулира. Пилешкото месо става много вкусно, но го гответе на парчета. Когато готвите пилешко, винаги слагайте кожата нагоре, тъй като топлината идва отгоре.

4. Сирене

Сирене

Пърженото сирене е много вкусно и е чудесно допълнение към бърканите яйца, но не забравяйте, че в крайна сметка еър фрайъра не пържи. Сиренето ще се разтопи, ще пропадне между решетките и ще изгори. Същото важи и за кашкавала. Не слагайте тези продукти във фритюрника с горещ въздух.

5. Ориз и макаронени изделия

Паста

Тези храни могат да станат много вкусни и хрупкави в еър фрайъра, но трябва да бъдат сготвени във вряща вода предварително. Ако ги сложите напълно сурови, няма как да се сготвят.

Тези уреди работят на принципа на изсушаването на храната и именно поради тази причина няма да имате успех. Има фритюрници с горещ въздух, които имат съд за вода, но дори да сложите вода, уредът не достига достатъчно висока температура, за да може водата да заври.

Loading

  • Имате ли фритюрник с горещ въздух?

    Еър Фрайър
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Victoria’s Secret

Ангелите на Victoria’s Secret работят… в пожарната

Елда със спанак и гъби

Елда със спанак и гъби