in

ЕхаЕха

4 навика, които ще ви помогнат да предотвратите болестта на Алцхаймер

Алцхаймер

Болестта на Алцхаймер е прогресивно, дегенеративно разстройство, при което мозъчните клетки се увреждат, причинявайки проблеми с паметта, мисленето и говорните умения, както и промени в поведението.

Плаките и заплитанията в мозъка са отличителни белези. Въпреки че новите методи за диагностика позволяват на лекарите да ги видят, тези изследвания са скъпи и не са достъпни за повечето хора. В повечето случаи лекарите диагностицират болестта на Алцхаймер въз основа на симптоми, след като деменцията вече е започнала да се появява.

За щастие, има навици, които могат да ви помогнат да предотвратите деменцията. Ето 4 такива:

1. Бъдете физически активни

Има „лекарство“, което може да защити мозъчните клетки и да насърчи раждането на нови такива. Физическата активност e най-мощната защита срещу Алцхаймер, според проучванията. Хората, които спортуват най-малко три пъти седмично по поне 30 минути, са по-малко склонни да развият болестта на Алцхаймер, дори болестта вече да съществува в семейството им, показва изследване от университета на Илинойс.

2. Консумирайте богати на антиоксиданти противовъзпалителни храни

Храната е изключително важна за здравето на мозъка. Ако искате да имате хранителен режим, който е полезен за мозъка ви, трябва да се стремите към режим, богат на растителни храни и да избягвате преработени храни.

Например диета, разработена в медицинския център на университета Ръш в Чикаго, намаля риска от болестта на Алцхаймер с цели 53 процента. Той се основава на десет полезни за мозъка храни (листни зеленчуци, зеленчуци, ядки, горски плодове, боб, пълнозърнести храни, риба, птиче месо, зехтин и вино), като същевременно строго ограничава червеното месо, маслото и маргарина, сиренето, сладкишите и десертите, пържената храна.

3. Прекарвайте време с приятели

Добре е да не бъдете самотни, ако искате мозъкът ви да бъде здрав. Според изследване на Центъра за болести на Ръш Алцхаймер в Чикаго, по-възрастните хора, които са заобиколени от хора (като са част от някакъв клуб, играят карти с приятели, вечерят с приятелите си, посещават семейството си и т.н.), имат 70% по-нисък процент на когнитивен спад за 12 години, отколкото хората, които прекарват много време сами. Освен че правят живота ни по-хубав, приятелите са полезни и за здравето ни.

4. Упражнявайте мозъка си

Ако не предизвиквате мозъка си да учи нови неща, той се отпуска. Четенето, играта на настолни игри, свиренето на музикални инструменти и реденето на пъзели поне няколко пъти седмично може да насърчи растежа на нови мозъчни клетки и връзки между тях.

Дори хората, които са носители на ген, свързан с болестта на Алцхаймер, могат да отложат развитието на болестта с почти десетилетие, ако извършват интелектуално обогатяващи дейности.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

даяна

7 тайни за принцеса Даяна, които никой не знаеше до смъртта ѝ

Чийзкейк с манго

Чийзкейк с манго