В столичния Souterrain Bar казват, че коктейлите им са опасни, защото имат вкус на сок, но след това този, който ги опита, не само че не остава само с един, но…не може да ходи. Това, разбира се, е в кръга на шегата. Влезете ли веднъж в бара на ул. „Солунска“ 12, забравяте да си тръгнете. Немалък принос има главният виновник за Souterrain Bar – Ивана Петкова, която стартира проекта през декември, а само за броени дни уютните кътчета на залите се напълниха с хора.
Ивана, кое е най-важно да има в един столичен бар?
Много фактори са важни, за да има един бар успех. Най-важно за целия екип, който участва и дава ежедневно част от себе си в бар „Сутерен“, е отношението – отношението към хората, които ще дойдат именно там, за да прекарат времето си с нас, отношението към напитката – качествени алкохолни напитки, сиропи, направени на място, комбинации, модифицирани специално спрямо нашето усещане, надявайки се да докоснат хората. Отношение към уюта и атмосферата, към удобството и комфорта.
Как ви хрумна идеята?
Идеята винаги я е имало. Желанието също. Този бар е една мечта. Мечта, в която да покажем любовта към това, което правим, да изразим себе си чрез работата си. Събрахме се хора, всеки от които обича това, което прави и просто искаме и хората да го видят.
Как се роди името?
Името го предложи наш близък приятел, на когото често му хрумват забавни, оригинални идеи. При този голям избор на атрактивни и внушителни имена, ние заложихме на ситуирането на помещението, в което се намира барът. Простичко, ясно, точно, указващо къде сме позиционирани.
По колко часа спите в денонощието?
Различно. Както се случи. Работата ни не предполага много сън.
Какво обича да пие българинът?
Качествени напитки. С навлизането все по-ярко на баровата култура, повече българи се насочват към барове с атрактивни коктейли, но все пак с доза консерватизъм. Българинът търси познатото, наложеното, но вече е склонен да опитва, да търси добрия вкус, да оценява новостите и да следва тенденциите.
Колко минимум коктейла трябва да предлага менюто в един бар?
Няма значение количеството. И два да са – важно е да са балансирани, вкусни, да имат визия и богати вкусови качества.
Разкажете какво предлага вашият?
Барът предлага алкохолни напитки, класически и авторски коктейли. Скоро ще отвори и прекрасна лятна градина, в която ще включим страхотни кафе-напитки, а защо не и нещо за хапване.
Кой е най-екзотичният коктейл?
Казва се Dacota и в него са съчетани тропически вкусове, балансирани с цитрусови нотки.
А най-пивкият?
Лично за мен е този с лютата ракия – изключително интересна комбинация, която рядко остава без да бъде повторена от хората, опитали я веднъж.
Най-отпускащият?
Наричаме го Saronno. Комбинация от бърбън, ликьор с вкус на бадем, с привкус на билки и ядки.