in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко ОМГОМГ

3 градчета до Амстердам, в които ще се влюбите

Амстердам e столицата на Нидерландия и безспорно е една от най-посещаваните европейски столици, особено от млади хора. Разходка по известната улица с “червените” фенери, на която свободно и законно се предлага платена любов и почивка с “вълшебно” кексче, разбирайте сладко тесто с марихуана, са сред задължителните атракции на младежите попаднали в Амстердам. Но ако искате да се отдадете на повече романтика, сред по-малко хора и чудесна природа, задължително трябва да посетите три градчета на 20-тина минути път от Амстердам, в които наистина ще се влюбите. Те са спокойни, пъстри и уютни, далече от столичната суета и лудостта на космополитния град.

 

Харлем

Харлем е център на провинция Северна Нидерландия и се намира най-близко до Амстердам. То е само на 17 км. по права линия на Запад от столицата и е най-малкото от трите градчета, за които ще ви разкажем. Площта му е само 32 кв. км. За сметка на това, обаче Харлем е най-населеното градче – близо 150 хиляди жители и най-високото градче, построено на цели 2 метра надморска височина.

Тесни централни улички, малки и уютни ресторантчета и кафенета и разбира се – огромна катедрала в центъра на града. Това е Харлем, в който разходката наистина ще ви накара да познаете духа на Нидерландия. Има един основен по-голям канал, по който освен туристически лодки, пътуват и местни жители с по чаша вино за следобедна разходка, а вие можете да вървите по тротоара над канала и да се наслаждавате на гледката.

 

Алкмар

Алкмар е другото нидерландско градче, което трябва да посетите. То се намира на 30 км. северозападно от Амстердам и се пресича от няколко по-големи и по-малки канали, които го разделят на квадратчета. Във водите им ежедневно пристигат и си отиват лодки, заради които са изградени няколко повдигащи се моста. В летните вечери младежи се забавляват с разходка по каналите в различни по големина и лукс лодки или просто гребат върху сърф – дъски.

Самият централен район на Алкмар е по-голям от този на Харлем с две големи и близки една до друга катедрали. Около тях отново са разположени площадчета с кафенета, а встрани като по-тънки вени тръгват малки улички с пръснати по тях пейки, цветя и плетени столове за почивка. Едно от най-романтичните места в градчето е малко корабче, закотвено в уширението на един от каналите и превърнато в кафене. В него спокойно можете да седнете и на по чаша вино и разнообразни местни сирена, които наистина са пир за сетивата.

 

Хорн

Хорн е третото от романтичните градчета около Амстердам, в което трябва да се разходите. Намира се на окол 30 км. от столицата. Пристанищно градче, чийто брегове се мият от Северно море, което разцепва сухата и ниска земя на Нидерландия и си прави своеобразен джоб в територията й на Изток от столицата.

Хорн е най-малко населеното от трите градчета, но може би – най-романтичното. Ресторантчетата са разположили кокетните си маси покрай самия канал или на шумното разширение до пристанището.

Хорн е родният град на мореплавателя Вилем Схаутен. Той именно е откривателят на най-южната точка на Южна Америка, която кръщава на родния си град – Нос Хорн.

  • Посещавали ли сте някое от тях?

    Spaarne river with boat and Gravestenenbrug bridge in Haarlem, N
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Киш със сьомга и броколи

Защо швейцарските часовници са еталон за качество