in

ЕхаЕха ЛюбовЛюбов СладкоСладко ОМГОМГ

3 градчета до Амстердам, в които ще се влюбите

Амстердам e столицата на Нидерландия и безспорно е една от най-посещаваните европейски столици, особено от млади хора. Разходка по известната улица с “червените” фенери, на която свободно и законно се предлага платена любов и почивка с “вълшебно” кексче, разбирайте сладко тесто с марихуана, са сред задължителните атракции на младежите попаднали в Амстердам. Но ако искате да се отдадете на повече романтика, сред по-малко хора и чудесна природа, задължително трябва да посетите три градчета на 20-тина минути път от Амстердам, в които наистина ще се влюбите. Те са спокойни, пъстри и уютни, далече от столичната суета и лудостта на космополитния град.

 

Харлем

Харлем е център на провинция Северна Нидерландия и се намира най-близко до Амстердам. То е само на 17 км. по права линия на Запад от столицата и е най-малкото от трите градчета, за които ще ви разкажем. Площта му е само 32 кв. км. За сметка на това, обаче Харлем е най-населеното градче – близо 150 хиляди жители и най-високото градче, построено на цели 2 метра надморска височина.

Тесни централни улички, малки и уютни ресторантчета и кафенета и разбира се – огромна катедрала в центъра на града. Това е Харлем, в който разходката наистина ще ви накара да познаете духа на Нидерландия. Има един основен по-голям канал, по който освен туристически лодки, пътуват и местни жители с по чаша вино за следобедна разходка, а вие можете да вървите по тротоара над канала и да се наслаждавате на гледката.

 

Алкмар

Алкмар е другото нидерландско градче, което трябва да посетите. То се намира на 30 км. северозападно от Амстердам и се пресича от няколко по-големи и по-малки канали, които го разделят на квадратчета. Във водите им ежедневно пристигат и си отиват лодки, заради които са изградени няколко повдигащи се моста. В летните вечери младежи се забавляват с разходка по каналите в различни по големина и лукс лодки или просто гребат върху сърф – дъски.

Самият централен район на Алкмар е по-голям от този на Харлем с две големи и близки една до друга катедрали. Около тях отново са разположени площадчета с кафенета, а встрани като по-тънки вени тръгват малки улички с пръснати по тях пейки, цветя и плетени столове за почивка. Едно от най-романтичните места в градчето е малко корабче, закотвено в уширението на един от каналите и превърнато в кафене. В него спокойно можете да седнете и на по чаша вино и разнообразни местни сирена, които наистина са пир за сетивата.

 

Хорн

Хорн е третото от романтичните градчета около Амстердам, в което трябва да се разходите. Намира се на окол 30 км. от столицата. Пристанищно градче, чийто брегове се мият от Северно море, което разцепва сухата и ниска земя на Нидерландия и си прави своеобразен джоб в територията й на Изток от столицата.

Хорн е най-малко населеното от трите градчета, но може би – най-романтичното. Ресторантчетата са разположили кокетните си маси покрай самия канал или на шумното разширение до пристанището.

Хорн е родният град на мореплавателя Вилем Схаутен. Той именно е откривателят на най-южната точка на Южна Америка, която кръщава на родния си град – Нос Хорн.

  • Посещавали ли сте някое от тях?

    Spaarne river with boat and Gravestenenbrug bridge in Haarlem, N
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

5 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Киш със сьомга и броколи

Защо швейцарските часовници са еталон за качество