in

24 май – Денят на българската азбука, просвета и култура

Св. Св. Кирил и Методий
Снимка: Instagram

На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът беше официално преименуван преди две години, като преди се наричаше Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Св. Св. Кирил и Методий

Св. Св. Кирил и Методий са братята, създатели на славянската азбука. Те са родени в Солун, през 9-ти век в многобройното семейство на Лъв и Мария. Баща им умира рано и за тях започва да се грижи чичо им Теоктист. Именно той им помага да се превърнат в уважавани и начетени личности. С помощта на Теoктист, Кирил става преподавател в Магнаурската школа, а Методий е назначен за игумен в манастира Полихрон.

Братята създават глаголицата и се заемат да популяризират християнството на славянски език. Те превеждат на български най-важните църковни книги и така слагат началото на старобългарския литературен език.

Братята са канонизирани за светци, заради своя принос за християнството. Те превеждат и популяризират Библията на старобългарски език и разпространяват християнството сред ранносредновековните славяноезични народи.

Православните християни почитат братята и като едни от светите Седмочисленици, заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Делото на светите братя

Братята разпространяват християнството на славянски език в близки и далечни страни, като са изпращани на специални мисии. През 855г. отиват в Близкия изток, за да защитават християнството от нападките на мюсюлманите. Няколко години по-късно отиват в Херсон, където издирват мощите на свети Климент. Във Великоморавия водят непрекъсната борба срещу триезичната догма и изграждат славянска християнска църква и училище, с идеята да  разпространяват славянската писменост.

Кирил умира през 869г. в Рим, а Методий през 885г. Делото им обаче е продължено от учениците им, които идват в България и създават Охридската и Преславската книжовни школи. България става основен център на славянската писменост.

Кирилицата

Учениците на Кирил и Методий, по-специално Свети Климент Охридски, измислили по-прости и по-красиви букви, тъй като глаголицата била доста сложна. Така се ражда кирилицата.

Църквата почита братята, които са канонизирани за светци в края на 9-ти век, на 11 май, а Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост се отбелязва за първи път на 24 май 1851г.

24 май е обявен за национален празник през 1990г.

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

самолета

Кои са най-безопасните места в самолета?

Теодор Ушев

Филмът на Тео Ушев- първата фантастична антиутопия, снимана у нас