in

24 май – Денят на българската азбука, просвета и култура

Св. Св. Кирил и Методий
Снимка: Instagram

На 24 май отбелязваме Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Празникът беше официално преименуван преди две години, като преди се наричаше Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Св. Св. Кирил и Методий

Св. Св. Кирил и Методий са братята, създатели на славянската азбука. Те са родени в Солун, през 9-ти век в многобройното семейство на Лъв и Мария. Баща им умира рано и за тях започва да се грижи чичо им Теоктист. Именно той им помага да се превърнат в уважавани и начетени личности. С помощта на Теoктист, Кирил става преподавател в Магнаурската школа, а Методий е назначен за игумен в манастира Полихрон.

Братята създават глаголицата и се заемат да популяризират християнството на славянски език. Те превеждат на български най-важните църковни книги и така слагат началото на старобългарския литературен език.

Братята са канонизирани за светци, заради своя принос за християнството. Те превеждат и популяризират Библията на старобългарски език и разпространяват християнството сред ранносредновековните славяноезични народи.

Православните християни почитат братята и като едни от светите Седмочисленици, заедно с техните ученици и последователи Климент, Наум, Ангеларий, Горазд и Сава.

Делото на светите братя

Братята разпространяват християнството на славянски език в близки и далечни страни, като са изпращани на специални мисии. През 855г. отиват в Близкия изток, за да защитават християнството от нападките на мюсюлманите. Няколко години по-късно отиват в Херсон, където издирват мощите на свети Климент. Във Великоморавия водят непрекъсната борба срещу триезичната догма и изграждат славянска християнска църква и училище, с идеята да  разпространяват славянската писменост.

Кирил умира през 869г. в Рим, а Методий през 885г. Делото им обаче е продължено от учениците им, които идват в България и създават Охридската и Преславската книжовни школи. България става основен център на славянската писменост.

Кирилицата

Учениците на Кирил и Методий, по-специално Свети Климент Охридски, измислили по-прости и по-красиви букви, тъй като глаголицата била доста сложна. Така се ражда кирилицата.

Църквата почита братята, които са канонизирани за светци в края на 9-ти век, на 11 май, а Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост се отбелязва за първи път на 24 май 1851г.

24 май е обявен за национален празник през 1990г.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

самолета

Кои са най-безопасните места в самолета?

Теодор Ушев

Филмът на Тео Ушев- първата фантастична антиутопия, снимана у нас