in

Филмът на Тео Ушев- първата фантастична антиутопия, снимана у нас

Теодор Ушев

Българският режисьор на анимационни филми Теодор Ушев, който от години живее и работи в Канада, се завърна у нас преди две години, за да снима антиутопия, в чиято главна роля ще се вихри актьорът Деян Донков и звездата от филма „Ирина“ Мартина Апостолова, който ѝ донесе приза за Изгряваща звезда на Европа на фестивала Берлинале.

Фантастична, сюрреалистична приказка, „φ1.618“ прави заявка за новаторство в българското кино като първата фантастична антиутопия, снимана у нас. Основните сцени са заснети край Бургас и Костенец.

Деян Донков се превръща в героя Криптон, био-титан и таен крипто-калиграф. От сто години живее на борда на Пумпала. На тридесет и три години е. Винаги е бил на тази възраст. И ще продължава да бъде. „Любовта е наградата. Защото не безсмъртието, а смъртта извиква любовта. Любовта започва там, където свършва вечността. А тя свършва с всеки жив човек. Всеки смъртен е обречен в един миг да го има, а да го няма завинаги. Затова човекът търси човек, за да понесе прекъсналата в него вечност“, са основните послания от „Пумпал“.

Филмът тръгва по кината у нас тази есен. Заглавието му е „φ1.618“ и е екранизация, базирана на романа „Пумпал“ на Владислав Тодоров. Зад камерата застава един от най-талантливите български оператори – Емил Христов, работил за десетки документални и игрални филми. Дизайнер на продукцията е Сабина Христова, а костюмите са дело на Велика Прахова. Сценарист е авторът на романа Владислав Тодоров, който е и продуцент, заедно с Орлин Руевски.

Снимките

Снимките стартираха на „славната“ дата 9 септември преди 2 години. За Теодор Ушев това е първи пълнометражен проект. Замъкът „Влюбен във вятъра“ се превърна в снимачна площадка и естествен декор за лентата. След успеха на холивудска продукция от 2014 година „Красавицата и звяра“, снимана в Замъка, българската атракция събра и елита на родното кино.

Фентъзи

Историята разказва за нова нация от вечни, биологически съвършени хора – биотитаните, които се готвят да напуснат Земята завинаги, подготвяйки за мисията кораба „Пумпал“. В тази утопична реалност главните герои Гаргара и Криптон ще се опитат да преборят предизвестената развръзка и да обърнат историята. Ще преминат през различни приключения в постоянна надпревара с времето и във вечната битка между любовта и злото, човешкото и безскрупулността. Деян Донков ще играе завръщащия се към човешки образ Криптон, младата актриса Мартина Апостолова ще се превъплъти в неговия водач към истината – мъдрата и смела Гаргара.

Припомняме, че произведенията на Владислав Тодоров – „Дзифт“ и „Цинкограф“ също бяха пресъздадени на кино, второто като „Цветът на хамелеона“.

Въпреки отделни опити за антиутопични сюжети (например във „Вагнер“ на Андрей Слабаков от 90-те), „φ1.618“ е първата фантастична антиутопия, снимана у нас, коментира режисьорът. Тя е копродукцията между България, Канада и Франция.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Св. Св. Кирил и Методий

24 май – Денят на българската азбука, просвета и култура

Булка

9 грешки, свързани с косата, които булките често допускат