Не, не изпадайте в амок. Истината е, че едно от най-обичаните канадски ястия – Путин (на френски: Poutine), особено популярно в Квебек, няма нищо, ама нищо общо с руския президент. Ако имаше, със сигурност не бих ви занимавала с реклама на човек, стартирал войната в Украйна миналия месец.
Тази грешка обаче се допуска изключително често – по целия свят ресторанти вече премахват без особена логика Путин от менюто си, а и у нас редица клиенти се възмутиха и оплакаха в социалните мрежи от присъствието на въпросното ястие в популярна верига за хранене. Липсата на достатъчно информация винаги води до прибързани реакции, но пък е идеален повод да се разсмеем над тази нелепа, конфузна ситуация и да си спретнем Путин вкъщи.
Основните компоненти на това канадско ястие са всъщност пържени картофки, ароматен гъст сос и по-твърда извара – все неща, които повечето от нас обичат. Сервира се топло и е просто идеално с добре изстудена бира (а не с руска водка, каквато беше първата ви асоциация, нали?)
Ястието е измислено в края на 50-те години на миналия век, когато един ресторантьор в Квебек, Фернан Лачанс, завива заедно пържени картофки и извара за един много бързащ клиент, и нарича с раздразнение комбинацията poutine, което всъщност значи безпорядък (а ударението на френски, за разлика от това в руския, пада на втората сричка).
Няколко години по-късно съпругата на същия ресторантьор измисля и вкусен, ароматен сос, с който клиентите могат да полеят своя Путин – днес в Канада навсякъде може да си купите готови сосове Poutine!
И така, ако искате да си приготвите едно от ястията, будещи най-много полемики в последно време, ето какво ще ви е нужно, адаптирано спрямо наличните продукти на българския пазар (тук не разполагаме нито с оригиналния сос, нито с типичното сирене от извара, използвано в автентичната рецепта):
Необходими продукти:
- Няколко големи картофа
- 3-4 супени лъжици олио или зехтин
- Черен пипер
- Сол
- 100 гр. масло
- 30 гр. брашно
- 500 мл. телешки бульон
- 2 ч.л. сос „Уорчестър“
- 2-3 с.л. царевично нишесте
- 2-3 с.л. вода
- Извара, по-твърда, или т.нар.cottage cheese, достъпно вече в различните вериги, или:
- Зряла моцарела (също като заместител)
Начин на приготвяне:
Нарязваме картофите, изпържваме ги в олиото или зехтина, и овкусяваме. Дотук няма нищо обичайно: просто вкусни домашни пържени картофки!
После обаче слагаме маслото в дълбок тиган на средна температура и след като се разтопи, добавяме брашното. Бъркаме до получаването на златист цвят. Добавяме бульона, солта, пипера и соса „Уорчестър“, след което усилваме температурата. Бъркаме енергично, докато заври.
Изсипваме постепенно и на тънка струйка размесеното с водата нишесте. Продължаваме да разбъркваме усилено до получаването на сос без бучки и с консистенция като на гъста боза.
Слагаме изварата или зрялата моцарела (количеството е според индивидуалния ви вкус) при пържените картофки и заливаме щедро с горещия сос. Разбъркваме и готово: вече може да вечеряте с Путин! По-лесно и безопасно, отколкото си представяхте, нали?
За по-напреднали кулинари само ще отбележа, че Путин върви идеално и със задушено телешко, плюс карамелизиран лук. А в този случай спокойно може да замените бирата с червено вино – без угризения, че вдигате наздравица за Кремъл.