in

Да изядеш Путин

Путин

Не, не изпадайте в амок. Истината е, че едно от най-обичаните канадски ястия – Путин (на френски: Poutine), особено популярно в Квебек, няма нищо, ама нищо общо с руския президент. Ако имаше, със сигурност не бих ви занимавала с реклама на човек, стартирал войната в Украйна миналия месец.

Тази грешка обаче се допуска изключително често – по целия свят ресторанти вече премахват без особена логика Путин от менюто си, а и у нас редица клиенти се възмутиха и оплакаха в социалните мрежи от присъствието на въпросното ястие в популярна верига за хранене. Липсата на достатъчно информация винаги води до прибързани реакции, но пък е идеален повод да се разсмеем над тази нелепа, конфузна ситуация и да си спретнем Путин вкъщи.

Основните компоненти на това канадско ястие са всъщност пържени картофки, ароматен гъст сос и по-твърда извара – все неща, които повечето от нас обичат. Сервира се топло и е просто идеално с добре изстудена бира (а не с руска водка, каквато беше първата ви асоциация, нали?)

Ястието е измислено в края на 50-те години на миналия век, когато един ресторантьор в Квебек, Фернан Лачанс, завива заедно пържени картофки и извара за един много бързащ клиент, и нарича с раздразнение комбинацията poutine, което всъщност значи безпорядък (а ударението на френски, за разлика от това в руския, пада на втората сричка).

Няколко години по-късно съпругата на същия ресторантьор измисля и вкусен, ароматен сос, с който клиентите могат да полеят своя Путин – днес в Канада навсякъде може да си купите готови сосове Poutine!

И така, ако искате да си приготвите едно от ястията, будещи най-много полемики в последно време, ето какво ще ви е нужно, адаптирано спрямо наличните продукти на българския пазар (тук не разполагаме нито с оригиналния сос, нито с типичното сирене от извара, използвано в автентичната рецепта):

Необходими продукти:

  • Няколко големи картофа
  • 3-4 супени лъжици олио или зехтин
  • Черен пипер
  • Сол
  • 100 гр. масло
  • 30 гр. брашно
  • 500 мл. телешки бульон
  • 2 ч.л. сос „Уорчестър“
  • 2-3 с.л. царевично нишесте
  • 2-3 с.л. вода
  • Извара, по-твърда, или т.нар.cottage cheese, достъпно вече в различните вериги, или:
  • Зряла моцарела (също като заместител)

Начин на приготвяне:

Нарязваме картофите, изпържваме ги в олиото или зехтина, и овкусяваме. Дотук няма нищо обичайно: просто вкусни домашни пържени картофки!

После обаче слагаме маслото в дълбок тиган на средна температура и след като се разтопи, добавяме брашното. Бъркаме до получаването на златист цвят. Добавяме бульона, солта, пипера и соса „Уорчестър“, след което усилваме температурата. Бъркаме енергично, докато заври.

Изсипваме постепенно и на тънка струйка размесеното с водата нишесте. Продължаваме да разбъркваме усилено до получаването на сос без бучки и с консистенция като на гъста боза.

Слагаме изварата или зрялата моцарела (количеството е според индивидуалния ви вкус) при пържените картофки и заливаме щедро с горещия сос. Разбъркваме и готово: вече може да вечеряте с Путин! По-лесно и безопасно, отколкото си представяхте, нали?

За по-напреднали кулинари само ще отбележа, че Путин върви идеално и със задушено телешко, плюс карамелизиран лук. А в този случай спокойно може да замените бирата с червено вино – без угризения, че вдигате наздравица за Кремъл.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кралски особи

Продуктът за 8 паунда, който кралица Елизабет обожава

Шахнаме: Сказание за Зал

„Шахнаме: Сказание за Зал“ – древният код на човечеството