in

Да изядеш Путин

Путин

Не, не изпадайте в амок. Истината е, че едно от най-обичаните канадски ястия – Путин (на френски: Poutine), особено популярно в Квебек, няма нищо, ама нищо общо с руския президент. Ако имаше, със сигурност не бих ви занимавала с реклама на човек, стартирал войната в Украйна миналия месец.

Тази грешка обаче се допуска изключително често – по целия свят ресторанти вече премахват без особена логика Путин от менюто си, а и у нас редица клиенти се възмутиха и оплакаха в социалните мрежи от присъствието на въпросното ястие в популярна верига за хранене. Липсата на достатъчно информация винаги води до прибързани реакции, но пък е идеален повод да се разсмеем над тази нелепа, конфузна ситуация и да си спретнем Путин вкъщи.

Основните компоненти на това канадско ястие са всъщност пържени картофки, ароматен гъст сос и по-твърда извара – все неща, които повечето от нас обичат. Сервира се топло и е просто идеално с добре изстудена бира (а не с руска водка, каквато беше първата ви асоциация, нали?)

Ястието е измислено в края на 50-те години на миналия век, когато един ресторантьор в Квебек, Фернан Лачанс, завива заедно пържени картофки и извара за един много бързащ клиент, и нарича с раздразнение комбинацията poutine, което всъщност значи безпорядък (а ударението на френски, за разлика от това в руския, пада на втората сричка).

Няколко години по-късно съпругата на същия ресторантьор измисля и вкусен, ароматен сос, с който клиентите могат да полеят своя Путин – днес в Канада навсякъде може да си купите готови сосове Poutine!

И така, ако искате да си приготвите едно от ястията, будещи най-много полемики в последно време, ето какво ще ви е нужно, адаптирано спрямо наличните продукти на българския пазар (тук не разполагаме нито с оригиналния сос, нито с типичното сирене от извара, използвано в автентичната рецепта):

Необходими продукти:

  • Няколко големи картофа
  • 3-4 супени лъжици олио или зехтин
  • Черен пипер
  • Сол
  • 100 гр. масло
  • 30 гр. брашно
  • 500 мл. телешки бульон
  • 2 ч.л. сос „Уорчестър“
  • 2-3 с.л. царевично нишесте
  • 2-3 с.л. вода
  • Извара, по-твърда, или т.нар.cottage cheese, достъпно вече в различните вериги, или:
  • Зряла моцарела (също като заместител)

Начин на приготвяне:

Нарязваме картофите, изпържваме ги в олиото или зехтина, и овкусяваме. Дотук няма нищо обичайно: просто вкусни домашни пържени картофки!

После обаче слагаме маслото в дълбок тиган на средна температура и след като се разтопи, добавяме брашното. Бъркаме до получаването на златист цвят. Добавяме бульона, солта, пипера и соса „Уорчестър“, след което усилваме температурата. Бъркаме енергично, докато заври.

Изсипваме постепенно и на тънка струйка размесеното с водата нишесте. Продължаваме да разбъркваме усилено до получаването на сос без бучки и с консистенция като на гъста боза.

Слагаме изварата или зрялата моцарела (количеството е според индивидуалния ви вкус) при пържените картофки и заливаме щедро с горещия сос. Разбъркваме и готово: вече може да вечеряте с Путин! По-лесно и безопасно, отколкото си представяхте, нали?

За по-напреднали кулинари само ще отбележа, че Путин върви идеално и със задушено телешко, плюс карамелизиран лук. А в този случай спокойно може да замените бирата с червено вино – без угризения, че вдигате наздравица за Кремъл.

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Кралски особи

Продуктът за 8 паунда, който кралица Елизабет обожава

Шахнаме: Сказание за Зал

„Шахнаме: Сказание за Зал“ – древният код на човечеството