in

Пиер Карден – дизайнерът с абстрактно мислене

Снимка: Instagram/ emmegi_fashion_designer
Снимка: Instagram/ emmegi_fashion_designer

Пиер Карден е френски дизайнер с италиански произход и едно от най-влиятелните имена в модната индустрия.

Дизайнерът е роден на 2 юли 1922 година в Тревизо, Италия. Въпреки че е роден в Италия, Карден учи във Франция, а кариерата му започва едва на 14-годишна възраст. Той е чирак при търговец на мъжко облекло, където започва всичко.

През 1939 година Пиер напуска дома си и започва работа при шивач, която му помага да усъвършенства уменията си като моден дизайнер и да стане един от най-влиятелните хора в света на модата на 20-ти век.

По време на Втората световна война Карден работи за Червения кръст.

През 1945 година Пиер се мести в Париж, където учи архитектура и започва работа в модна къща. Става шеф на шивашкия отдел в Christian Dior, след което работи с Елза Скиапарели.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Geoffrey Henning (@malestyleicon)

През 1950 година Карден основава собствената си модна къща, която носи неговото име- Pierre Cardin. В началото на кариерата си дизайнерът създава маски и костюми за театъра. През 1951 година изпълнява поръчка за маскараден бал във Венеция.

Няколко години по-късно той пуска женската си колекция и открива първия си бутик, който кръщава „Ева“, а след три години и втория бутик „Адам“, където Карден предлага мъжкото си облекло. Първоначално мъжката колекция включва цветни вратовръзки и тениски с принтове.

След пътуване до Япония, дизайнерът намира пазара на висшата мода за доста привлекателен.

През 60-те години Карден пуска колекция дрехи с логото на модната къща, прикрепено към тях, което е доста необичайна практика за това време. Пиер Карден е и един от първите дизайнери, които създават унисекс дрехи. Мисленето и творенията му определено са различни и открояващи се.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Blue Jay Way (@bluejaywayuk)

В творчеството на Пиер Карден геометричните фигури имат специално място. Той проправя път на простите геометрични фигури във висшата мода и те остават нещо като негова запазена марка.

Карден създава роклята тип балон. Популярният до ден днешен силует е с обемна долна част, която се постига чрез наслояване на платове като органза или тюл.

През 1981 година дизайнерът купува ресторантите и хотелите от веригата Maxim. Само за три години Карден разраства бизнеса в Лондон, Ню Йорк и Пекин. През това десетилетие той развива империята си и отваря нови бутици и ресторанти по цял свят.

През 1991 Пиер Карден става посланик на добра воля на Организацията на обединените нации за образование, наука и култура (ЮНЕСКО).

Освен че е талантлив дизайнер, Карден е богат и влиятелен човек и това си личи и по имотите, които притежава.

През 1975 година в близост до Кан е построена доста необичайна сграда. Bubble House е построена на една скала на средиземноморския бряг и има много интересен облик. Имението е построено за Пиер Бернар и представлява сграда, състояща се от различни по големина „балончета“, слепени едно с друго, които наподобяват пещери. Имението е с големина 1200 кв. м. и разполага с 10 спални, множество басейни и собствен амфитеатър. През 1991 година Бернар умира и Пиер Карден купува Bubble House. В това имение са се провеждали модни ревюта, представяния на коли и други.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gosia Walak (@studiomgw)

През 2001 година Карден инвестира част от богатството си и купува руините на замък във френския град Лакост, който някога бил дом на маркиз дьо Сад. Дизайнерът реставрира замъка и го превръща в място за танцови и музикални фестивали. Той придобива и други имоти и земи в района и иска да превърне мястото в курорт.

Френският дизайнер има дългогодишна връзка със своя бизнес партньор Андре Оливер.

През 2020 година е отбелязана 70-тата годишнина на модната къща. През декември същата година Пиер Карден умира на 98-годишна възраст.

Loading

  • Харесвате ли бранда?

    Снимка: Instagram/Pierre Cardin
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 неща, които трябва да знаете преди да си поставите ботокс

5 начина да пробудите интерес към книгите у детето