in

12 трика за по-вкусни ястия

Готвене

Има хора, за които готвенето е истинско удоволствие и просто им идва отвътре. Има обаче и такива, за които е неприятно задължение.

Без значение от кой тип хора сте, има някои трикове, които можете да използвате, за да подобрите вкуса на ястията си и да направите времето, прекарано в кухнята, по-приятно.

1. Задушаване на лук и чесън

Сотиране лук

Лукът и чесънът са двете най-често използвани съставки в готвенето. Може би 80% от ястията съдържат поне един от тези два продукта и обикновено първата стъпка във всяка рецепта е задушаването им. Въпреки че на много места пише лукът и чесънът да се нарежат на ситно и да се задушат, винаги слагайте първо лука в тигана. На него му е необходимо повече време, за да омекне, а пък чесънът прегаря много лесно. Ако ги сложите в тигана едновременно, чесънът ще прегори, докато лукът омекне. Така че за получаване на вкусни ястия, винаги запържвайте първо лука.

2. Винаги добавяйте малко захар в доматения сос

Доматен сос

Винаги, когато приготвяте доматен сос, добавяйте 1 супена лъжица захар. Можете да използвате както бяла, така и кафява захар. Това ще направи доматения сос с по-богат вкус и ще убие част от киселинността на доматите. Ако пропуснете тази стъпка, доматеният сос ще бъде прекалено кисел и ще „убие“ вкуса на останалите продукти в ястието.

3. „Пържено“ пиле на фурна

Пилешко

Едва ли има човек, който не обича пържено пиле, а децата направо умират за него. Колкото и да е вкусно, всички знаем, че пържената храна не е най-здравословният избор. За щастие има начин да постигнете същия вкус и хрупкавост и във фурната. Добавете малко майонеза към обичайната панировка от яйце и галета. Така пилешките крилца или бутчета ще станат много вкусни и ще се доближават на вкус до пърженото.

4. Изцеждане на лимон и лайм

Лимонов сок

Лимоновият сок е друго много често срещано нещо в рецептите. Лимонът се изстисква много лесно- разрязва се на две и всяка половина се изцежда. Когато правите това обаче голяма част от сока отива в кората и го губите. Отрежете „дъното“ на разрязания лимон или лайм. По този начин ще изстискате по-голямо количество сок.

5. Приготвяне на бекон

Бекон

Макар и не много полезен, хрупкавият бекон е чудесно допълнение към много салати, супи и други ястия. Всички знаем обаче, че докато се готви, беконът пръска ужасно много. За да намалите това неприятно пръскане на мазнина и да го направите по-хрупкав, поръсете бекона със съвсем малко брашно преди да го запържите.

Другият вариант е да изпечете бекона във фурната. Става също толкова хрупкав и вкусен.

6. Правете разлика между смлян черен пипер и такъв на зърна

Черен пипер

Неслучайно черният пипер се предлага под различна форма. Трябва да знаете кога се използва смлян черен пипер и кога такъв на зърна. Смленият черен пипер е подходящ за приготвянето на сосове. Той е доста силен и се слага малко количество. Черният пипер на зърна пък се добавя в готвени ястия и се използва за овкусяване на месо. Черният пипер е една от най-универсалните подправки и се добавя в почти всяко ястие, така че е важно да знаете как да го използвате правилно.

7. Чупене на яйца

Яйца

Повечето хора са свикнали да чупят яйцата от ръба на купата, в която ги разбиват. Това обаче е грешно. За да избегнете попадането на парченца от черупката в сместа, чупете яйцата от плоска повърхност, вместо от ръб. По този начин двете части на черупката ще останат цели.

8. Използвайте поне два вида оцет, когато правите дресинг за салата

Дресинг салата

Сезонът на салатите е тук, а най-важното, за да бъде една салата наистина вкусна, е дресингът. Обикновено в дресинга се добавя зехтин, оцет, сол, черен пипер и други съставки, като горчица, майонеза и т.н.

Някои видове оцет са по-кисели, други са по-сладки, така че най-добрият вариант е да смесите няколко вида оцет в дресинга, за да получите балансиран вкус и да приготвяте вкусни салати.

9. Приготвяне на паста

Паста

Сваряването на паста изглежда елементарно, но и тук има някои тънкости. Навсякъде пише, че пастата трябва да се вари в подсолена вода. Важно е обаче да добавите солта след като водата е завряла. Солта ще забави процеса и на водата ще ѝ е нужно много повече време, за да заври.

Второто правило при варене на паста е да я добавяте след като водата е завряла. Ако я добавите по-рано, пастата може да стане лепкава и по-твърда.

И накрая, пастата никога не се изплаква с вода. Ако я изплакнете, ще измиете нишестето от нея и след това няма да се смеси добре със соса. Той няма да полепне и ястието ви няма да стане особено вкусно.

10. Винаги оставяйте стека да си почине няколко минути

Стек

Ако искате сочен и вкусен стек, не бързайте да го разрязвате веднага, щом го свалите от грила или тигана. Ако разрежете месото веднага, всички вкусни сокове от него ще изтекат върху дъската. Изчакайте да си почине 5-10 минути и тогава го режете.

11. Пухкави бъркани яйца

Бъркани яйца

За да приготвите вкусни пухкави бъркани яйца, трябва да ги бъркате непрестанно, докато се готвят. Това ще хомогенизира текстурата и ще направи яйцата ви кремообразни и пухкави. Когато правите бъркани яйца, не пускайте котлона на максимална степен.

12. Как да изберете най-сладката диня

Диня

Избирането на вкусна диня не е лесна задача. Понякога сме сигурни, че сме избрали най-сладката диня, но когато я разрежем, се оказва, че не е така. Някои хора почукват по кората, за да разберат дали динята е узряла. Другият вариант е да погледнете долната страна на динята. Обикновено тези, които имат най-наситено жълти петна, са най-сладки.

  • Какво е готвенето за вас?

    Готвене
    • Истинско удоволствие
    • Неприятно задължение

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

stranger things

Какво да очакваме от сезон 4 на „Stranger Things“?

Тако салата

Тако салата в купичка от тортила