in

13 кулинарни трика, с които ще готвите много по-вкусно

Готвене

Последните две години ни накараха да се върнем към домашната храна и да се вихрим в кухнята по-често. Честото затваряне на заведенията и повечето време, прекарано вкъщи, разпали любопитството на хората към кулинарията.

Истината е, че готвенето не е толкова просто, колкото изглежда на пръв поглед. Има много тънкости и техники, които могат да ви помогнат да готвите като професионалисти и да създавате истински шедьоври в кухнята.

Има много източници, от които можете да черпите информация и вдъхновение – кулинарни книги, предавания и най-вече шеф-готвачите, на които всички се възхищаваме.

Ето някои трикове, взаимствани от професионалните готвачи, които ще ви помогнат да приготвяте вкусни ястия без много усилия:

1. Разбиване на сметана с пасатор

Вероятно не бихте се сетили, че най-лесният начин за разбиване на сметана е с пасатор. Да, същият пасатор, който използвате за приготвяне на крем супа, може да ви помогне да направите бита сметана много по-бързо и лесно.

2. Сладкиши с хляб с квас

Сладкиш с хляб

Има много рецепти за сладкиши със стар хляб. Обикновено хлябът се начупва, залива се със смес от прясно мляко, яйца, захар и ванилия и се пече. Има и други рецепти, в които се добавят плодове или ядки. Какъвто и сладкиш с хляб да приготвяте, ако използвате хляб с квас, сладкишът ще има много по-приятен вкус.

3. Най-вкусните бисквити и сладки съдържат 2 вида мазнина

Бисквити

Ако искате да приготвите наистина вкусни бисквити, използвайте комбинация от масло и някаква растителна мазнина (слънчогледово олио, кокосово масло и други). Бисквитите, приготвени само с краве масло също са много вкусни, но след като опитате такива с два вида мазнина, никога повече няма да добавяте само масло.

4. Печете пая по-дълго

Повечето хора се страхуват да пекат сладкишите прекалено дълго. Когато приготвяте пай обаче, трябва да го печете наистина дълго. Паят се пече докато придобие златиста коричка както отгоре, така и отдолу. За да постигнете този ефект, поръсете го със захар преди печене.

5. Не изхвърляйте дръжките на кориандъра

Когато използваме зелени подправки (копър, магданоз, кориандър и т.н.) обикновено изхвърляме дръжките и използваме само листата, но всъщност дръжките са много ароматни. Можете да ги нарежете на ситно и да ги добавите в ястие, дресинг, смути и т.н.

6. Овесеното мляко е подходяща основа за сорбе

Овесено мляко

Можете да използвате овесено мляко или друго ядково мляко, за да направите сорбето с по-кремообразна и плътна текстура.

7. Чесънът се добавя накрая

Чесън

Много хора допускат една и съща грешка – запържват чесъна в началото, заедно с лука. Правилото е следното – винаги първо се запържва лукът, след това останалите зеленчуци и накрая чесънът. Веднага щом чесънът придобие златист цвят, трябва или да добавите течността, или да свалите ястието от котлона. В противен случай чесънът ще прегори и ще добие неприятен вкус.

8. Пащърнакът може да се използва в десерти

Пащърнак

Колкото и странно да ви звучи, пащърнакът е чудесен продукт за приготвянето на десерти. Можете да направите „морковена“ торта, като замените настърганите моркови с пащърнак. Получава се много вкусен, лек и полезен десерт.

9. „Грилована“ салата Цезар

Салата Цезар

Ако искате да приготвите салата Цезар с по-богат вкус, можете да гриловате марулята или айсберга. Разрежете марулята на две, намажете с малко мазнина и сложете на скарата за 2-3 минути. Това ще придаде на салатата приятен опушен вкус, който ще бъде допълнен от останалите съставки.

10. Разтворимо кафе за сладкиши

Разтворимо кафе

За да разнообразите и обогатите вкуса на шоколадовата торта, можете да добавите малко разтворимо кафе в глазурата и да напоите блатовете с чаша сварено кафе. По този начин тортата ще има приятен аромат на кафе и по-силен вкус.

11. Редуцирайте виното преди да готвите с него

Вино готвене

Преди да добавите вино към някое ястие, което готвите, трябва да се редуцира, за да има по-плътен вкус и по-силен аромат. Редукцията представлява изпаряването на водата от виното, което допринася за обогатяване на вкуса.

12. Поширането е най-добрият начин за приготвяне на сьомга

Сьомга

Ако обичате да хапвате сьомга, трябва да знаете, че най-добрият начин за приготвянето ѝ е поширането. Рибата се пошира във вода или бульон. Важно е да не достига точка на кипене. Рибата трябва да остане в горещата вода около 15 минути и е готова. По този начин запазва полезните си вещества и е много вкусна.

13. Възползвайте се от ароматния гъбен бульон

Гъби

В почти всяка рецепта, която готвите, можете да замените водата с бульон. Когато използвате бульон, ястието става много по-ароматно и вкусно. Лесно можете да се сдобиете с ароматен гъбен бульон, като сложете малко гъби в найлонов плик и ги сложите в микровълновата за няколко минути. Течността, която се отдели, може да се използва за приготвянето на други ястия.

Loading

  • Обичате ли да готвите?

    Готвене
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

музеи

7 от най-странните музеи в света

астрология

8 невероятни факта, които ще ви накарат да повярвате в астрологията