in

ЛюбовЛюбов

11 причини да посетите Малдивите

Малдивите

Перфектни бели пясъчни плажове. Спокойни, изумрудени океански води. Малдивите са символ на лукс, уединение, романтика и неповторимост. Никак не е изненадващо, че са най-предпочитаната дестинация за екзотична сватба, меден месец и романтична почивка. Островите, около 1200 на брой, образуват символична „огърлица“ от 26 атоли. Много пътешественици са устремени към тях, запленени от неповторимите сини води. Но на Малдивите има още толкова интересни емоции, които очакват посетителите!

Малдивите

1. Пътешествие от класа

Повечето туристи заминават за Малдивите с очакването за лукс и уединение насред девствен тропически рай. Развитието на островите е в пълен синхрон с тези нагласи на посетителите си. Въпреки, че туризмът там започва да се развива едва през 1972г., най-големите и луксозни световни хотелски вериги имат свои райски кътчета там. Броят на курортите е ограничен до един на остров, което прави всеки от тях почти частно вълшебно убежище.

Продължават да се разработват още острови и атоли. Има, разбира се, и такива, които са пристан и собственост на световни звезди. Така например, 45-те вили на Cheval Blanc Randheli са собственост на собствениците на Louis Vuitton и Moet, две марки, известни със своята ексклузивност и лукс. И, макар да е вероятно да се отъркате лично в подобни знаменитости, блаженството ви е гарантирано.

Малдивите

2. Мале – градското бижу на короната на островите

Столицата на Малдивите, Мале, е както град, така и остров. Служейки като столица и административен център на страната, Мале успява да подслони повече от 130 000 души на по-малко от 6 квадратни километра. Това го прави един от най-гъсто населените градове в света. Макар не всеки турист да е възхитен от тази новина, Мале наистина предлага известен контраст със столиците на другите острови. Ако обичате шума и суетата на Ню Йорк, прекарването на поне един ден там е чудесна идея.

Мале предлага много забележителности на посетителите си. Ако искате да разгледате повече от малдивската култура и история, столицата предоставя повече възможности за това, отколкото повечето от плажовете и курортите. Мале някога е бил известен като „Кралският остров“, въпреки че голяма част от кралската му история е разрушена през 60-те години на 20 век, включително крепостите и други исторически сгради. Може да посетите градинския парк на султана, старите сгради на парламента и др.

Малдивите

3. Екзотични подправки

Повечето от прясната риба, която ще намерите на местните сергии, идва от улова на местни рибари. Тя се хваща, след това се оставя на брега и се почиства, преди да се отправи към  тезгяха. Ако сте в Мале, отбийте се в един от многото му рибни пазари. Най-големият от тях се нарежда сред 10-те най-големи рибни пазара в света.

Срещу него ще намерите друг интересен пазар. В грубо изглеждаща сграда може да си купите най-различни пресни тропически плодове, включително кокосови орехи, папая, и блата зелени банани. Сред задължителни покупки на туристите са миксовете от местни подправки, с които да отнесете у дома част от Малдивите.

Продължете да разглеждате цветните улици на Мале, за да се насладите на вълнуващо пазаруване. Тук почти няма нищо масово произведено. Вместо това, ще намерите автентични островни продукти. Изберете уникални подаръци за приятелите и семейството си, за да съхраните част от магичното си пътешествие.

Малдивите

4. Романтиката на самотните острови

Малдивите развиват туристическата си индустрия от началото на 70-те години на 20-ти век, и бързо печелят славата на топ дестинация за романтично бягство. Туризмът се развива светкавично, за да отговори на търсенето на ултра-лукс. Това, съчетано със зашеметяващата природа и уединение, отдавна направи Малдивите популярно място за сватби и меден месец.

Може да изберете кой от около 100-те курортни острова да посетите. Имайте предвид, че само около 300, от общо около 1200 в цялата малдивска верига, са обитаеми.

В курортите там чувството за уединението е особено силно. Частните бунгала позволяват на гостите да забравят съществуването на всеки друг. Вечери на свещи на плажа, лунни пътеки насред Рая и самостоятелно кътче океан пред вилата, дават криле на романтиката.

Малдивите

5. Насладете се на местната кухня

Ако сте пътешественик, знаете, че една от най-добрите страни на пътуването е възможността да опитате нова кухня. Потърсете традиционните ястия и любимите места на местните жители за страхотни кулинарни изживявания.

Морските дарове тук са винаги пресни, обикновено уловът за деня от местните рибари. Кокосовите орехи и други тропически плодове също се отглеждат на Малдивите. Ако искате да опитате истинска малдивска кухня, трябва да сте любители на пикантните храни. Повечето ястия са точно такива, отразяващи кулинарното влияние на Индия и Шри Ланка.

Малдивите

6. Рай за любителите на плажа: бели пясъчни ивици

Ако обичате плажа, ще се влюбите в Малдивите. Уравнението наистина е толкова просто. Почти всички острови са с разкошен бял пясък. Като цяло спокойните води означават, че по-голямата част от бреговата линия е с отлични плажове.

Пясъкът на Малдивите е като коприна. Местните дори имат израз за това – „няма новини, няма обувки“. Тоест, отивайки там, забравяте за целия останал свят, захвърляте обувките си и се наслаждавате на мекотата под краката си. Качеството на пясъка е заради естеството на островите. Тъй като коралите ерозират с течение на времето, те се превръщат във фин, бял, прахообразен пясък.

Плажовете на Малдивите са идеални за всяка морска дейност, за която можете да се сетите. Те са вдъхновение за зашеметяващи снимки и идеалното място да стартирате активностите си на водна основа. Независимо дали става дума за гребане до друг близък остров или гмуркане с шнорхел около някои коралови рифове. Можете също така да изберете просто да лежите на плажа, да се наслаждавате на слънцето и да се отпуснете.

Местоположението на Малдивите, малкият брой на населените острови, както и ограниченият брой курорти на остров са гаранцията, че има изобилие от уединени и изолирани плажове, от които да избирате. Няма тълпи и няма с кого да се съревновавате за по-добро място на плажа.

Малдивите

7. Дестинацията е изчезваща

Малдивите са най-ниската страна в света. Най-високата природна точка е само на 2,4 метра над морското равнище. За съжаление, тези красиви острови всъщност потъват обратно в океана. Въпреки че никой не може съвсем да определи колко точно са потънали островите, общият консенсус е, че те потъват със скорост от няколко милиметра годишно. Някои от островите съществуват дори само при отлив. Има и хора, които се страхуват, че Малдивите може един ден да изчезнат напълно.

Настоящите прогнози сочат, че хората може да се наложи да изоставят Малдивите като дестинация до 2100 г. Покачването на морското равнище е основна грижа. Друг проблем е избелването на коралови рифове. Рифовете, някога жизнени на цвят, сега са бледи и болнави. Тъй като океанските води стават все по-кисели и температурите се увеличават, за коралите е все по-трудно да оцеляват.

Малдивите

8. Неповторимата култура на Малдивите – микс от много традиции

„Когато си в Рим, прави каквото правят римляните.“ Това е чудесен съвет за пътуващите, независимо накъде по света се насочвате. Ще бъдете сигурни, че ще опитате местната култура на всяко място, което посещавате. Малдивите не е изключение, най-вече защото културата тук е наистина уникална.

Малдивците смесват много различни културни традиции заедно. Те черпят от будистки, индуски и ислямски традиции, редом със синхалски, арабски и южноиндански влияния. Всъщност родният език изглежда като еклектичен микс от индийски, синхалски, арабски и други езици. Нарича се Dhivehi и може да ви е полезно да научите няколко полезни фрази, преди да тръгнете.

Почти навсякъде в училище се преподава английски език, но не разчитайте твърде много на това. Не се и притеснявайте, ако произношението ви е малко затруднено. Ще намерите начин да комуникирате.

Докато сте на Малдивите, не забравяйте да си вземете нещо приятно от тази топла и приветлива островна култура. Не пропускайте да се повозите в dhoni, традиционна платноходка. Може дори да видите някои, докато пристигате на летището. Мале е пълен с културни забележителности. Отделете време да посетите традиционно село или да се отправите на дълбоководна риболовна експедиция с местни рибари.

Малдивите

9. Цената

Малдивите имат репутацията на уединена и луксозна дестинация. За много хора това е гаранция, че почивката там е непосилна. Макар Малдивите често да посрещат ултра-богати личности и знаменитости, те също могат да бъдат достъпно място за почивка.

Проблемът преди беше, че малкото авиокомпании, които летяха до Малдивите, бяха много скъпи варианти. Днес, особено при правилен тайминг, освен изгодни оферти за стандартните полети с прекачвания, се организират и чартърни полети, което прави общата цена на пътешествието много по-приемлива.

Ами настаняването? Хотелите и курортите на Малдивите не винаги са особено достъпни, това е вярно. Ако търсите пищни, изискани опции, вие сте на правилното място. За сравнение с други, подобни дестинации, луксът на Малдивите притежава голяма стойност. Курортите са специализирани в това отношение, а и често са ол инклузив, което означава, че няма да е необходимо да харчите допълнително, след като пристигнете.

Малдивите

10. Насладете се на живописните залези

Залезите може да не изглеждат нещо впечатляващо за пътуващите хора. В края на краищата слънцето залязва всеки един ден, без значение къде се намирате по света. Но залезите на Малдивите са нещо като спектакъл, което е още една причина да обмислите посещението на тази невероятна островна дестинация.

Тъй като по-голямата част от страната е насред океана, слънцето залязва над водата от почти всяка гледна точка. Живописните сини и зелени цветове на този тропически рай започват да избледняват, тъй като небето се превръща в шедьовър от живи, пламтящи оттенъци: червени, портокалови и розови. Грабнете камерата си и направете няколко снимки за приятелите си в социалните мрежи. Вероятно няма да повярват, че е истинско!

Някои хора ще са любопитни кой е най-добрият начин да се отдадат на залеза. Няма грешно решение! Някои хора решават да се отправят на круиз за наблюдение на делфини по залез слънце около островите. За други, оставането на плажа и наблюдаването на светлинното шоу на природата може да бъде перфектният избор. Всичко е въпрос на усещане!

Малдивите

11. Времето – това е прогнозата за Рая

Тази малка азиатска страна е почти емблематичният образ на рая. Съставен е от изолирани участъци от девствен бял пясък, изобилстващ от палми и възхитителни тюркоазени води. Ако можехме да сложим Раят на картичка, вероятно щяхме да използваме снимка на Малдивите.

Това спокойно местенце в Индийския океан е доста отдалечено, но е прекрасна дестинация за всеки, който иска да получи така необходимото слънце и да попие щедро Витамин D.

Прогнозата за времето за Малдивите е забележително предвидима. Температурата е между 25 и 35 градуса по Целзий през цялата година, като средната дневна температура достига около 30 градуса. Страната се радва средно на близо 3000 слънчеви часа годишно. Тоест, можете да посещавате целогодишно това райско кътче от света, без да се притеснявате от сериозна разлика в температурите.

Loading

  • Искате ли да посетите Малдиви?

    Private Island in Maldives
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

-1 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

ергенът

А сега и няколко причини да гледаме „Ергенът“…

увереност

(Не)здравословна доза увереност