in

ЕхаЕха

10 интересни факта за Сингапур

Сингапур

Пътуването е свързано с нови перспективи и нови изживявания. Сингапур е непрекъснато развиващ се островен град държава в Югоизточна Азия, предлагащ нови преживявания и незабравими приключения.

Научете 10 любопитни факта за това място:

1. В Сингапур има цели 64 острова

Сингапур

Вероятно не знаете, но територията на Сингапур включва цели 64 острова, които заобикалят главния остров. Най-популярният от тях е Sentosa – островен курорт с безброй атракции. Другите острови като Pulau Ubin, St John’s Island и Sisters’ Islands са подходящи за любителите на природата.

2. Сингапур е дом на първата нощна зоологическа градина в света

Нощното сафари в Сингапур е изключително вълнуващо преживяване. Това е и първата нощна зоологическа градина в света. Открит през 1994 г., паркът от 35 хектара разполага с над 1000 животни от 120 различни вида, живеещи в своята естествена среда.

Можете да се възползвате от 40-минутно пътуване с влакче с гид, за да видите основните атракции на парка или да се разходите по четирите взаимосвързани пешеходни пътеки в парка.

3. Това е градът на изкуствените водопади

Първият изкуствен водопад е построен в Jurong Bird Park през 1971 г. Той е с височина 30 метра.

Пътуването до Сингапур няма да бъде пълноценно без посещение на най-високия закрит водопад в света. Разположен в търговския комплекс на летище Jewel Changi, HSBC Rain Vortex се издига на 40 метра височина и е заобиколен от буйна закрита градина.

4. Местните говорят Singlish или сингапурски разговорен английски

Не се изненадвайте, ако чуете сингапурците да добавят възклицания като „лах“ и „лех“ към изреченията си. Singlish – колоритният местен жаргон – е неразделна част от ежедневните разговори сред сингапурците.

5. Сингапур организира първото нощно състезание по Формула 1

Формула 1

Провежда се ежегодно от 2008г. насам и се нарича Grand Prix Season Singapore. Освен състезания по формула 1, включва концерти и развлекателни дейности.

Звездното събитие FORMULA 1 GRAND PRIX на Сингапур влезе в историята на състезанията като първото нощно състезание по Формула 1. Ярко осветените прожектори на пистата допринасят за невероятните нощни гледки на Сингапур.

Пистата, на която се провежда състезанието Марина Бей Стрийт, също може да се похвали с доста завои, цели 23.

6. Това е един от най-зелените градове в света

Този град на небостъргачи също е пълен с буйна зеленина. Почти половината от територията на Сингапур (приблизително 700 квадратни километра) е покрита с растения.

Има богато биоразнообразие в многото природни резервати, осеяли Сингапур – това място е дом на над 2100 вида растения.

Твърди се, че природният резерват Bukit Timah съдържа повече дървесни видове на един хектар от общия брой дървесни видове, открити в Северна Америка.

7. Сингапур е дом на обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО

Обявена за обект на световното наследство на ЮНЕСКО през 2015 г., ботаническата градина в Сингапур има над 150-годишна история. Най-популярната атракция е Националната градина на орхидеите, в която се помещават хиляди видове орхидеи.

Друг любопитен факт е, че първата ботаническа градина в Сингапур е открита през 1822 г. по склоновете на района, сега известен като Форт Канинг Хил. Разположена само 19 хектара, градината е затворена през 1829 г., заради нарастващите разходи. След това земята е използвана за различни обществени проекти, включително арменска църква, училище и болница.

8. Има безброй квартали, които да разгледате, извън отъпканите пътеки

Има много интересни места, които можете да посетите. Ще откриете редица модерни заведения за хранене и магазини по протежение на сградите в стил ар деко на Tiong Bahru, както и цветни магазини и щандове за традиционна храна в Joo Chiat/Katong.

9. Винаги има какво да се празнува в Сингапур

Има културни фестивали, големи спортни, лайфстайл и арт събития, които се провеждат през цялата година в града, за да забавляват посетителите.

Годишният HSBC World Rugby Singapore Sevens се провежда в Сингапурския спортен център и е на стойност 1,3 милиарда сингапурски долара.

През юли можете да посетите фестивала на храната в Сингапур, където можете да опитате уникални сингапурски ястия, както и най-доброто от Mod-Sin (модерна сингапурска) кухня, която придава модерен привкус на традиционните вкусове.

10. Лъвският град всъщност е вдъхновен от тигър

Сингапур

Може би сте чували за Мерлион, емблемата на Сингапур. Мерлионът е митично създание с лъвска глава и рибена опашка. Това, което може би не знаете е, че Мерлион отчасти е вдъхновен от древното име на града Сингапур, което означава „лъвски град“.

Произходът на това име се приписва на суматранския принц Санг Нила Утама, който управлявал Темасек, селище на остров Сингапур в началото на 14 век.

Докато ловувал, принцът забелязал странно същество, което се движело бързо и било индентифицирано като лъв от неговите съветници. Тъй като няма сведения за наличието на лъвове в Сингапур, се предполага, че е възможно да е видял тигър.

Loading

  • Посещавали ли сте Сингапур?

    Сингапур
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Меган Маркъл

Меган Маркъл на 41 – какво още не знаем за нея

„Убеждаване“ – неубедителната адаптация на Джейн Остин