Шоколадовото суфле е вкусен шоколад десерт, който има течен център. Сместа, която се приготвя за този десерт е много лесна, специфичното при него е печенето. Докато суфлето се пече, горещият въздух се задържа вътре и излиза веднага щом се извади от фурната. По този начин се получава течен център, който е чарът на този десерт.
Необходими продукти:
- 60 грама масло
- 120 грама черен шоколад
- 3 яйца
- 1 ч. л. ванилов екстракт
- щипка сол
- 50 грама захар
- 100 грама брашно
Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и шоколада на водна баня.
Разделете белтъците и жълтъците. Разбийте жълтъците с ванилията и солта и ги добавете към шоколадовата смес. Добавете и брашното и разбъркайте.
Разбийте белтъците с миксер и постепенно добавете захарта към тях.
Бавно добавете белтъците към шоколадовата смес, като разбърквате непрестанно.
Сложете сместа в хладилника за 5-10 минути.
Загрейте фурната на 200 градуса и подгответе формичките за суфлетата, като ги намажете с малко масло и поръсите със захар.
Разпределете сместа във формичките и хубаво я загладете с шпатула.
Печете 13-14 минути. Важно е да не отваряте фурната по време на печенето.
Сервирайте суфлетата веднага, за да не загубите ефекта на течния център. Поръсете с пудра захар и сервирайте с топка ванилов сладолед.
-
Обичате ли шоколадово суфле?
-
Да
-
Не
-