in

Как да направим хавлиените кърпи отново меки

Случвало ли ви се е да си вземете топъл успокояващ или освежаващ душ, но хавлиената кърпа, в която се загръщате след него, да е толкова неприятна на допир, че съсипва удоволствието. Това обикновено се случва след като сте употребили кърпите за първи път. Опитвате да решите проблема, като ги перете по-често, но напразно – колкото по-често ги перете, толкова по-твърди и груби стават те.

Мислите, че това се дължи на перилния препарат, който използвате. Сменяте препарата, купувате най-скъпия, онзи от рекламите, но… напразно – кърпите си остават все така твърди.

Всъщност има съвсем проста причина за това – минералите, които се съдържат във водата. В някои населени места водата е по-твърда, в други – по-мека, в едни съдържа повече варовик или пречистващи вещества, а в други – по-малко.

Когато ги използваме, кърпите влизат в контакт с невидимите остатъци от сапун по нашето тяло, а когато ги перем – с минералите във водата и с препарата за пране. Тъкмо тези минерали правят кърпите по-твърди.

Добрата новина е, че има 2 прости трика, които можете да приложите, за да имате винаги меки кърпи, които не нарушават комфорта ви.

Пъвият е температурата на пране – колкото по-висока е температурата, толкова по-добра е за качествено изпиране на кърпите. Високата температура на водата не само отстранява мръсотията и остатъците от мъртва тъкан в тъканта, но и премахва по-добре сапуна.

Следва обаче процес на изплакване. Колкото и пъти да изплаквате прането, винаги остава някакво количество перилен препарат. За да решат проблема, някои хора използват фабричен омекотител за вода – производителите на фабрични омекотители обещават чудеса – меки и нежни кърпи. Мнозина обаче не могат да ги включат в употреба по една проста причина – в тях има твърде много химикали, а някои могат да предизвикат алергии или да скъсят живота на дрехите.

Затова освен високата температура на водата, има още един начин за омекотяване на кърпите – използване на амоняк и оцет. Всичко, което трябва да направите, е да поставите малко от тези два компонента в контейнера за омекотител, без да променяте количеството перилен препарат, който използвате.

Има научно обяснение защо тази природна смес помага. Амонякът гарантира, че перилният препарат няма да полепне по кърпите след изпирането. Докато амонякът „държи под контрол“ препарата, оцетът работи по същия начин, но за да предпази кърпите от полепване на минерали.

Този трик е особено подходящ, ако живеете в район с вода, богата на минерали. Комбинирани, амонякът и оцетът елиминират твърдостта на кърпите и ги правят меки и приятни.

Loading

  • Пускате ли хавлиените кърпи на по-висока температура от останалите дрехи?

    Laundry

    Споделете вашето мнение с нас

    • Да
    • No

КАКВО МИСЛИШ?

1 Глас
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

6 упражнения за красив гръб

Шоколадово суфле