in

ЛюбовЛюбов ЕхаЕха СладкоСладко ОМГОМГ

Франческо Фратини: Един българин извън прикритие

Снимки: Facebook/Lemur Books

Приятелите му често се шегуват с него, че е българин извън прикритие. Това е така, защото обича България – избира да живее, работи и мечтае тук. У нас го довежда любовта. И въпреки че първият му брак с българка е неуспешен, сега е повече от щастлив. Жената до него е Ромина Божинова. Запознават се случайно – работят в близки офиси и се засичат на обяд в заведение, удобно и за двамата. Така пламва любовта, плод на която е дъщеричката им Изабел и още едно момиченце, което трябва да се появи на бял свят този месец.

Франческо Фратини е родом от Варезе, Италия. Това е град, който се намира на границата с Швейцария. Дълги години се занимава с бизнес – фирмено консултиране, мениджмънт и административно управление. Освен това е продуцент и сценарист. Идва за първи път в България в края на 1990 година, а трайно се установява да живее у нас през 2005 г. Оттогава досега е допринесъл за инвестициите на стотици италиански фирми в България.

Истинската му страст обаче винаги са били криминалните романи, шпионските филми и юридическите трилъри, а идолите му в литературата са Дан Браун и Патриша Хайсмит, от киното е запленен заради Ал Пачино и Жан Рено.

Когато се ражда втората му съпруга, майка й решава да я кръсти на голямата италианска звезда Ромина Пауър и като че ли това предопределя съдбата й. Освен че е жената до Франческо, тя му помага и в работата, а наскоро двамата участваха и в българския филм „Блок“ – той като сценарист, а тя с епизодична роля. Малка такава има и дъщеря им Изабел.

Всъщност това е единственият български игрален филм, в който действието се развива по време на ковид пандемията. Историята ни отвежда в спорадичен софийски блок в период на локдаун по време на поредната пандемия. Сюжетната линия е изградена от няколко пресичащи се истории, развиващи се в различни апартаменти и пространства на блока. Лентата събира звезден актьорски състав в лицето на Димо Алексиев, Дария Симеонова, Любомир Нейков, Стефан Денолюбов, Борислав Чучков, Елена Замяркова, Димитър Николов и Катрин Василева.

Режисьор на „Блок“ е Тодор Мацанов, който дебютира с филма „Христо“ и спечели над 20 селекции и награди от фестивали по цял свят. А благодарение на това, че е продуциран от Фратини, филмът носи отпечатъка на италианското кино, което сме свикнали едновременно да ни разсмива и да ни разплаква.

Самият Франческо издава за първи път романа си „Атон“ през 2018 г., без да подозира драматичните събития, които ще последват в световен мащаб и особено силно в родната му Италия. Тази година книгата се преиздаде от издателство „Лемур“ с нова редакция и оформление, но оригиналният сюжет е запазен. „Атон“ е криминална история, изпълнена с мистерия и напрегнато препускане по петите на смъртоносна заплаха за човечеството. Вихрената надпревара с времето преминава през Франция, Гърция, България и Англия и ни потапя в изключително динамичен сюжет.

Младата Изабел се впуска в загадъчно изследване на Атон, без да подозира към каква опасност я води нейният нестихващ интерес към легендите и приказните истории за това мистично място. Когато баща й, комисар Филип Дорсел, разбира, че животът на дъщеря му е застрашен, също се отправя към красивия гръцки полуостров. Той трябва да използва всички умения, които е натрупал като следовател от Отдела по антитероризъм на френската полиция, за да я защити. Защото зад великолепието и привидния покой на Атон се крие мрачна тайна – смъртоносен вирус, който заплашва да вземе хиляди невинни жертви. Вихрената надпревара с времето преминава през Франция, Гърция, България и Англия и с всеки следващ час съдбата на човечеството става все по-несигурна.

„Вдъхновението за книгата дойде, докато с жена ми бяхме на почивка в Гърция. Изведнъж ме осени историята, изтичах да си купя тетрадка и химикал и започнах да пиша – на момента и като обезумял, всъщност по 8-9 часа всеки ден“, разказва Фратини. И признава на шега, че жена му и дъщеря му не са били особено доволни от този факт, тъй като той е писал по цял ден. „До такава степен, че ръката ме болеше, а на места съм писал толкова бързо, че не успявах след това да си разчета“, спомня си Франческо. Когато се прибира в България, продължава с писането след работа и за 3-4 месеца успява да завърши „Атон“.

Писателят не крие мечтата си да се направи филм по книгата, дори вече е подготвил сценарий. Необходимите средства обаче са твърде много – около 7 млн. Франко, както го наричат приятелите му, описва разликата между това да създадеш книга и да направиш сценарий – „В единия случай трябва всичко да е разказано максимално описателно, докато при другия трябва да е създадено по такъв начин, че друг човек да си го представи и да го направи на филм“.

Що се отнася до Ромина, тя признава, че приема Франческо такъв, какъвто е и го обича. Описва го като работохолик, но приема тази черта като част от неговата същност.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.3k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Салвадор и Гала Дали – от любовта до самозаличаването

Последното пътуване на Казандзакис: Япония, хубавата Елени и онова, което не знаем