in

Трябва ли родители и деца да са приятели? „Джъмпи“ търси отговорите

Трябва ли родители и деца да са приятели? Странно ли е, че някои подрастващи се разбират много добре с родителите си, докато други въобще не могат да общуват с тях? Някои възприемат семейството си като приятели, докато други – по-скоро като учители и дори по-висшестоящи, страхувайки се от оценката им. Отношенията родители и деца са сложни и субективни.

„Джъмпи“ е съвременна английска пиеса на Ейприл де Анджелис, която търси отговори на тези вечни казуси на поколенията. С проникновение и много хумор авторката описва взаимоотношенията на родителите около петдесет и техните деца в края на тийнейджърството. Номинираният за престижната награда „Лоурънс Оливие“ текст предоставя рядка възможност за ярки актьорски превъплъщения, в които комичното и драматичното се преплитат, а крайностите не са хиперболизирани, защото произтичат достоверно от самия живот. Динамична и гротескно смешна като съвремието ни, историята докосва и вълнува, като с находчива откровеност и неочаквана нежност говори за любов, секс, възпитание, загриженост, младост, остаряване, перспектива, безпътица и надежда.

Несъмнено отношенията родители – деца еволюират непрекъснато. Чрез спектакъла в Малъг градски театър „Зад канала“ всеки има възможност да поразсъждава върху отношенията от различна гледна точка, не само личната. Защото всеки от нас прави грешки, но по-важното е да се поучим от тях и да се посмеем, защото семейството е онова, което остава – след всички хора, които преминават през живота ни по една или друга причина.

Ейприл де Анджелис е сред утвърдените автори на съвременната британска драматургия. Родена е през 1960 година. Завършва университета в Съсекс. Театралният й път започва като актриса през 80-те години. През 1987 пиесата й „Без дъх“ печели награда на фестивала за млади писателки „Втора вълна“. В творбите на Де Анжелис често се появяват исторически фигури. Не е от драматурзите, които се придържат към определена тематична линия в творчеството си. Де Анжелис предпочита да изненадва себе си и публиката с епохите и проблемите, които предизвикват авторовото й любопитство. Често адаптира известни литературни творби, работи и като либретист. Сред популярните заглавия в нейната богата театрална биография са „Скитничество“, „Смях“, „Брулени хълмове“, по едноименния роман на Емили Бронте. Пиесите й се играят на най-престижните британски сцени, като особено гостоприемен за тях е „Роял Корт Тиътър“. „Джъмпи“, новото заглавие в репертоара на Малък градски театър, е написана през 2011 година.

В „Джъмпи“ участват Василена Атанасова – Хилъри,Емил Котев – Марк – съпруг на Хилъри, Сара Драгулева – Тили – тяхна дъщеря, Жени Александрова-Лечева – Франсис – приятелка на Хилъри, Александър Карасански – Джош – гадже на Тили, Леонид Йовчев – Роналд – баща на Джош, Христина Караиванова – Беа – майка на Джош, Ивана Крумова – Линдзи – съученичка на Тили, Стоян Младенов – Кам – приятел на Тили. Режисьр е Стоян Радев. Следващите представления са на 29 октомври и 10 ноември.

Loading

КАКВО МИСЛИШ?

2.2k Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Тайните на Сингапур – отвъд клишетата и модерната визия

Жаклин Вагенщайн: Изкуството тласка човека към човека и буди страст към себепознание