Симнел е плодов десерт, който е традиционен за великденските празници в Обединеното кралство и Ирландия.
Съдържа слоеве от бадемова паста и марципан. От същата паста се правят 11 или 12 топки, с които се украсява. Тези топки символизират учениците на Исус Христос. Те са 12, но в някои се случаи се слагат 11 топки, за да бъдат всички останали без Юда, а може и да се сложат 12 топки, които символизират Исус и неговите 11 ученици, отново без Юда.
Тази торта съществува от Средновековието. Историята на сладкиша е много интересна- митична двойка, Саймън и Нели, се скарали, докато приготвяли Симнел. Единият искал да го изпече, другият да го свари, но накрая се съгласили да използват и двете техники. В модерните рецепти тестото се пече във фурна.
Въпреки че у нас по традиция се приготвят козунаци, можете да опитате тази интересна великденска торта:
Необходими продукти:
- 250 сушени плодове
- 500 грама марципан
- 1 портокал
- 1 лимон
- 250 грама масло
- 200 грама захар
- 4 яйца
- 175 грама брашно
- 100 грама бадеми
- 1 ч.л. бакпулвер
- 1 ч.л. ванилия
- 100 глазирани череши
- 3 с.л. сладко от кайсии
Начин на приготвяне:
Сложете сушените плодове в купа и изстискайте портокала върху тях. Добавете и 2 с.л. вода.
Покрийте съда и го сложете в микровълновата за 2 минути, след което оставете да изстине напълно.
Разточете 1/3 от марципана и използвайте дъното на формата на торта, за да изрежете кръг.
Сложете хартия за печене във формата и намажете с малко мазнина.
Разбийте маслото и захарта, докато се получи гладка смес. Добавете яйцата, брашното, бадемите, бакпулвера, настърганата лимонова кора и ванилията.
Към тази смес добавете и сушените плодове, и глазираните череши.
Изсипете половината от сместа във формата, добавете изрязания марципан и изсипете останалата смес.
Печете 2 часа в предварително загрята на 150 градуса фурна. Преди да извадите сладкиша от фурната, проверете с клечка за зъби дали е изпечен.
След като го извадите от фурната, оставете го във формата за 15-20 минути, след което го извадете и оставете да се охлажда върху решетка.
Намажете горната част на тортата със сладкото.
Разточете половината от останалия марципан и изрежете същия кръг и от него. Поставете го върху тортата и загладете леко, ако има нужда.
Направете 11 еднакви топки от останалия марципан. Прикрепете ги върху тортата с помощта на малко разбито яйце.
Сложете във фурната, само на горен реотан, за не повече от 2 минути. Бъдете внимателни, тъй като марципанът лесно загаря.
-
Опитвали ли сте Симнел кейк?
-
Да
-
Не
-