in

Симнел кейк- английски великденски десерт

Симнел кейк

Симнел е плодов десерт, който е традиционен за великденските празници в Обединеното кралство и Ирландия.

Съдържа слоеве от бадемова паста и марципан. От същата паста се правят 11 или 12 топки, с които се украсява. Тези топки символизират учениците на Исус Христос. Те са 12, но в някои се случаи се слагат 11 топки, за да бъдат всички останали без Юда, а може и да се сложат 12 топки, които символизират Исус и неговите 11 ученици, отново без Юда.

Тази торта съществува от Средновековието. Историята на сладкиша е много интересна- митична двойка, Саймън и Нели, се скарали, докато приготвяли Симнел. Единият искал да го изпече, другият да го свари, но накрая се съгласили да използват и двете техники. В модерните рецепти тестото се пече във фурна.

Въпреки че у нас по традиция се приготвят козунаци, можете да опитате тази интересна великденска торта:

Необходими продукти:

  • 250 сушени плодове
  • 500 грама марципан
  • 1 портокал
  • 1 лимон
  • 250 грама масло
  • 200 грама захар
  • 4 яйца
  • 175 грама брашно
  • 100 грама бадеми
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. ванилия
  • 100 глазирани череши
  • 3 с.л. сладко от кайсии

Начин на приготвяне:

Сложете сушените плодове в купа и изстискайте портокала върху тях. Добавете и 2 с.л. вода.

Покрийте съда и го сложете в микровълновата за 2 минути, след което оставете да изстине напълно.

Разточете 1/3 от марципана и използвайте дъното на формата на торта, за да изрежете кръг.

Сложете хартия за печене във формата и намажете с малко мазнина.

Разбийте маслото и захарта, докато се получи гладка смес. Добавете яйцата, брашното, бадемите, бакпулвера, настърганата лимонова кора и ванилията.

Към тази смес добавете и сушените плодове, и глазираните череши.

Изсипете половината от сместа във формата, добавете изрязания марципан и изсипете останалата смес.

Печете 2 часа в предварително загрята на 150 градуса фурна. Преди да извадите сладкиша от фурната, проверете с клечка за зъби дали е изпечен.

След като го извадите от фурната, оставете го във формата за 15-20 минути, след което го извадете и оставете да се охлажда върху решетка.

Намажете горната част на тортата със сладкото.

Разточете половината от останалия марципан и изрежете същия кръг и от него. Поставете го върху тортата и загладете леко, ако има нужда.

Направете 11 еднакви топки от останалия марципан. Прикрепете ги върху тортата с помощта на малко разбито яйце.

Сложете във фурната, само на горен реотан, за не повече от 2 минути. Бъдете внимателни, тъй като марципанът лесно загаря.

Loading

  • Опитвали ли сте Симнел кейк?

    Великденска торта
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Диети

Модерните диети – ефективни ли са?

Ловецът на пеперуди

„Ловецът на пеперуди“ – на границата между живота и смъртта