in

Симнел кейк- английски великденски десерт

Симнел кейк

Симнел е плодов десерт, който е традиционен за великденските празници в Обединеното кралство и Ирландия.

Съдържа слоеве от бадемова паста и марципан. От същата паста се правят 11 или 12 топки, с които се украсява. Тези топки символизират учениците на Исус Христос. Те са 12, но в някои се случаи се слагат 11 топки, за да бъдат всички останали без Юда, а може и да се сложат 12 топки, които символизират Исус и неговите 11 ученици, отново без Юда.

Тази торта съществува от Средновековието. Историята на сладкиша е много интересна- митична двойка, Саймън и Нели, се скарали, докато приготвяли Симнел. Единият искал да го изпече, другият да го свари, но накрая се съгласили да използват и двете техники. В модерните рецепти тестото се пече във фурна.

Въпреки че у нас по традиция се приготвят козунаци, можете да опитате тази интересна великденска торта:

Необходими продукти:

  • 250 сушени плодове
  • 500 грама марципан
  • 1 портокал
  • 1 лимон
  • 250 грама масло
  • 200 грама захар
  • 4 яйца
  • 175 грама брашно
  • 100 грама бадеми
  • 1 ч.л. бакпулвер
  • 1 ч.л. ванилия
  • 100 глазирани череши
  • 3 с.л. сладко от кайсии

Начин на приготвяне:

Сложете сушените плодове в купа и изстискайте портокала върху тях. Добавете и 2 с.л. вода.

Покрийте съда и го сложете в микровълновата за 2 минути, след което оставете да изстине напълно.

Разточете 1/3 от марципана и използвайте дъното на формата на торта, за да изрежете кръг.

Сложете хартия за печене във формата и намажете с малко мазнина.

Разбийте маслото и захарта, докато се получи гладка смес. Добавете яйцата, брашното, бадемите, бакпулвера, настърганата лимонова кора и ванилията.

Към тази смес добавете и сушените плодове, и глазираните череши.

Изсипете половината от сместа във формата, добавете изрязания марципан и изсипете останалата смес.

Печете 2 часа в предварително загрята на 150 градуса фурна. Преди да извадите сладкиша от фурната, проверете с клечка за зъби дали е изпечен.

След като го извадите от фурната, оставете го във формата за 15-20 минути, след което го извадете и оставете да се охлажда върху решетка.

Намажете горната част на тортата със сладкото.

Разточете половината от останалия марципан и изрежете същия кръг и от него. Поставете го върху тортата и загладете леко, ако има нужда.

Направете 11 еднакви топки от останалия марципан. Прикрепете ги върху тортата с помощта на малко разбито яйце.

Сложете във фурната, само на горен реотан, за не повече от 2 минути. Бъдете внимателни, тъй като марципанът лесно загаря.

  • Опитвали ли сте Симнел кейк?

    Великденска торта
    • Да
    • Не

КАКВО МИСЛИШ?

0 Гласове
Upvote Downvote

Вашият коментар

Avatar

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Диети

Модерните диети – ефективни ли са?

Ловецът на пеперуди

„Ловецът на пеперуди“ – на границата между живота и смъртта